Technaři zatím odmítají jednání s vládou

Po víkendovém zásahu proti technoparty CzechTek dnes pokračují jednání o přiměřenosti policejního postupu. Ministr vnitra František Bublan se dopoledne sešel s bývalým prezidentem Václavem Havlem, který nabídl, že by mohl být prostředníkem rozhovorů mezi vládou a účastníky technoparty. Zatím se ale žádnou schůzku domluvit nepodařilo. Zákrok v Mlýnci prošetří plzeňské státní zastupitelství. Zhruba pětistovka technařů nyní kempuje na pražském Strahově.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Havel, František Bublan

Václav Havel, František Bublan | Zdroj: ČTK

Bublan dnes po setkání s exprezidentem Václavem Havlem řekl, že má k jednání s technaři stále nataženou ruku. "Zatím se nám ale nepodařilo žádnou schůzku domluvit. Možná ji odmítají z principu," uvedl Bublan.

Ministr požádal již v pondělí spolu s premiérem Jiřím Paroubkem a šéfem vládní ČSSD Stanislavem Grossem Havla o to, aby sehrál roli prostředníka v jednání mezi oběma stranami. "K žádným převratným závěrům jsme dnes nedošli," řekl Havel s tím, že občan a ministr nemohou vynášet žádná zásadní usnesení.

Havel patří ke kritikům policejního zásahu, který byl podle něj zbytečný a přemrštěný. Technoparty označil za výraz "spontánní, autentické pospolitosti lidí". Podle něj jde o typ obohacování občanské společnosti. Za hrubou chybu označil policejní zásah i současný prezident Václav Klaus. Výhrady mají i další, především opoziční politici.

Zásah proti CzechTeku bude šetřit státní zastupitelství

Při sobotním zásahu policie proti účastníkům technoparty u Mlýnce na Tachovsku byly na obou stranách zraněny desítky lidí. Řada přímých účastníků obviňuje policisty z brutality. Policie argumentuje tím, že bránila soukromé pozemky, na které bez svolení majitelů technaři vstupovali. Bublan trvá na tom, že zásah byl nezbytný a přiměřený, podporu mu vyjádřil i premiér Paroubek.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec požádal Krajské státní zastupitelství v Plzni o prošetření okolností policejního zásahu. Mluvčí resortu Petr Dimun Radiožurnál informoval, že se tak ministr rozhodl po dohodě s premiérem Paroubkem. "Ministr spravedlnosti se domnívá, že jedině státní zastupitelství a jeho objektivní šetření by mělo vyvrátit pochybnosti, které se o této akci objevují v médiích," uvedl Dimun.

Podle Bublana by policejní zásah na CzechTeku měl posoudit i nezávislý arbitr. Ministerstvo vnitra chce využít služeb některé advokátní kanceláře, která by vypracovala právní rozbor zásahu. Kritici zásahu zase požadují vznik nezávislé parlamentní vyšetřovací komise, v níž by zasedl i zástupce organizátorů či veřejně známá osobnost.

Paroubek jede obhlédnout místo zásahu

Premiér přerušil dovolenou v Rakousku a dnes odpoledne se přijede na pozemky u Mlýnce, kde se střet odehrál, osobně podívat. Podle své mluvčí Lucie Orgoníkové se Paroubek v 15:00 sejde se starostou obce Přimda, v jejímž okolí se měla technoparty konat, i s místními policisty. Na schůzce budou zřejmě hovořit o okolnostech policejního zásahu.

V podvečer se pak opět odpůrci zásahu sejdou na Letné před budovou ministerstva vnitra. Jak řekl Radiožurnálu jeden z organizátorů demonstrací David Čermák, protesty budou pokračovat dokud policie svůj víkendový zásah nevysvětlí. "Celá tato kauza by neměla být politizována, jedná se o právní záležitost a ne záležitost napadnutí nějaké strany," uvedl Čermák.

Policie hlídá technaře na Strahově

Zhruba 400 až 500 lidí, kteří odjeli z CzechTeku, nyní kempuje v areálu vysokoškolských kolejí na pražském Strahově. V noci na dnešek tam uspořádali svou alternativní technoparty. Hudební produkce, na kterou si stěžovala řada lidí z okolí, skončila asi dvě hodiny po půlnoci, kdy začalo pršet.

Policie nezasáhla, protože akce se koná na soukromém pozemku a jeho majitel o zákrok nepožádal. "Naše hlídky tam několikrát v noci byly, požádaly tyto osoby, aby ztlumili reprodukci po 22. hodině, což se stalo, ale ten příběh byl nekonečný, protože po hodině se to opakovalo, takže jsou to věci, které jdou do oblasti přestupků," řekl zástupce ředitele policejní správy hlavního města Prahy Zdeněk Bezouška.

První příznivci techna se na Strahově sešli již v sobotu večer, nedlouho po rozehnání CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku. Podle policie je 80 procent z nich ze zahraničí. Organizátoři demonstrací proti zásahu na CzechTeku v Mlýnci se od technoparty na Strahově distancují.

Martin Hromádka, Hana Jurášková, Štěpánka Čechová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme