Čtyři násilní těžkooděnci z CzechTeku se sami přihlásili policie

Čtyři z policistů, které zachytila kamera, jak bijí a kopou účastníka technoparty CzechTek, se přihlásili kontrolním orgánům policie. Všichni jsou z okresního ředitelství v Chebu. Chování policistů na zveřejněných záznamech považuje ministr vnitra František Bublan za nepřístupné a bude se zasazovat o to, aby podobné excesy byly vyšetřeny. Někteří z policistů, kteří zasahovali proti účastníkům party Czechtek v Mlýnci na Tachovsku, porušili zákon o policii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechTek 2005

CzechTek 2005 | Foto: David Němec

Jedno z ustanovení zákona jim totiž předepisuje při zásazích dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob, proti kterým zasahují. A právě tuto část zákona mnoho policistů při akci proti technařům nerespektovalo. Zákon policistům také předepisuje, že nesmí připustit, aby případný zásah do práv a svobod překročil míru nezbytnou k dosažení účelu zásahu. Také toto ustanovení mnoho ochránců zákona v Mlýnci porušilo.

Organizátor akce Václav Šroub k tomu říká: "Už od první chvíle jsem byl ze strany těžkooděnců zesměšňován kvůli svému účesu. Od mých přátel mám informace, že když přijížděli na louku, řvali na ně policisti, že jim uřežou hlavy a podobně. I mé přítelkyni bylo nadáváno - když to slušně řeknu - do prostitutek a já rozhodně odmítám tvrzení, že tam byly provokace ze strany technařů," prohlásil organizátor Václav Šroub.

Hodně očitých svědků se shoduje také v tom, že desítky policistů zákrok emočně nezvládly, což dokazují i audiovizuální záznamy. Svědčí to o tom, že ne všichni ochránci zákona jsou na podobné akce dostatečně připraveni. Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák je ale nadále přesvědčený, že zásah proběhl zcela profesionálně. "Policie řešila problém tak, že vytlačovala lidi z levé strany do pravé a ti mohli úplně klidně odejít. Já si dost dobře nedokážu představit, že by technaře vytlačovali na ten volný pozemek z jednoho prostého důvodu: s tímto konkrétním pozemkem sousedí dálnice, a tak by zcela jednoduše mohlo dojít k vytlačení a následnému zranění těch lidí," bránil postup policie Husák.

O CzechTeku se mezitím jednalo na schůzi horní komory parlamentu. Senátoři Občanské demokratické strany jsou přesvědčeni, že zákrok policie na technoparty byl politicky motivován. Premiéra Jiřího Paroubka na schůzi horní komory obvinili, že svou výzvou k policii k razantnímu postupu chtěl hlavně získat politické body a předvést, že je silný premiér. Podle senátorů ČSSD jsou ale za události kolem CzechTeku odpovědni pořadatelé, tedy technaři.

I přesto dnes většina senátorů přijala usnesení, kde postup policistů označila za neadekvátní a požádala o jeho důkladné, objektivní a rychlé vyšetření. O jeho výsledku mají premiér a ministr vnitra podat horní komoře parlamentu podrobnou zprávu. Senátoři o zákroku policie jednali celých pět hodin. I přesto se ministr vnitra František Bublan při odchodu usmíval: "Debata byla obrazem celého národa," se smíchem odtušil.

Předseda senátu Přemysl Sobotka z ODS si je jist, že zákrok policie byl neadekvátní a možná i protizákonný. Vinu za to podle něj rozhodně nese i premiér Jiří Paroubek. "Zásah byl nepochybně vyvolán veřejnou výzvou premiéra," kritizoval Paroubkovo chování Sobotka.Marné byly hned zkraje schůze výzvy šéfa senátorů ČSSD Jana Rakušana: "Nemyslím si, že si máme po tak krátké době hrát na vyšetřovatele," prohlásil Rakušan.

Za postup policie obvinil Jiřího Paroubka i nestraník Jaromír Štětina: "Pan premiér řekl, že od policie očekává, že bude konat velmi rázně." Ministr vnitra ale odmítá, že by od Paroubka dostal politické zadání a policii dál hájí podobně jako premiér ve svém dnešním tiskovém prohlášení. Vyšetřování prý Bublanovi nevadí, ale stejně prý nic zásadního nezmění. Českému rozhlasu řekl: "Zákrok jako takový považuji už za uzavřený, nějakou přidanou hodnotu už asi nezískáme."

Speciál o Czechteku 2005

Milan Kopp, Martin Hromádka, Vít Dvořák, Jan Hrbáček, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme