Tisíce lidí demonstrovaly proti zásahu na CzechTeku

Série protestů proti policejnímu zásahu na CzechTeku pokračovala dnes ve třech českých městech. Očekávání pořadatelů, že by se dnešní shromáždění mohlo stát největší demonstrací proti policejnímu násilí od listopadu 1989, se ale nenaplnilo. V Praze místo ohlášeného patnáctitisícového davu protestovaly asi 4000 lidí, v Brně a Jablonci jich přišlo pár stovek. Akce měly poklidný průběh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranté nesouhlasí se zásahem policie proti technoparty u Mlýnce na Tachovsku

Demonstranté nesouhlasí se zásahem policie proti technoparty u Mlýnce na Tachovsku | Zdroj: ČTK

Proti asi 5000 účastníků technoparty u Mlýnce na Tachovsku zasáhla o minulém víkendu tisícovka policistů. Bylo zraněno několik desítek tanečníků i příslušníků policie.

Během dnešní akce, kterou organizátoři zahájili po 15:00, zněla na Letné technohudba a proslovy účastníků. Pořadatelé pouštěli také zvukové záznamy z tiskových konferencí ministerstva vnitra.

Na transparentech se objevila například hesla: "Platíme si daně, za nás na ně zbraně", nebo "Policie lže a mlátí holky". Účastníci si poslechli i písničky Karla Kryla či Jaromíra Nohavici. Demonstrující přišli podpořit hudebník Michael Kocáb či spisovatelka Halina Pawlowská.

Oficiální část akce skončila po 18. hodině. Vpodvečer se ale na ploše objevila tři vozidla s aparaturou a lidé začali tančit v rytmu dunivé hudby. Asi tři tisícovky lidí tančily na Letné ještě před jednadvacátou hodinou. Záchranáři večer odvezli z Letenské pláně do nemocnice úplně opilého devatenáctiletého mladíka.

Protestní akce mají pokračovat i v dalších dnech, a to nejenom v hlavním městě. Organizátoři totiž nechtějí, aby celá záležitost vyšuměla, a žádají ustavení parlamentní vyšetřovací komise, která by měla zaručit nezávislé prošetření zásahu. Jsou také ochotni jednat se zástupci vlády, nikoliv však s ministrem vnitra Františkem Bublanem a premiérem Jiřím Paroubkem.

Podle koordinátora protestu Davida Čermáka organizátoři žádají vládu o to, aby co nejdříve vyjádřila k oprávněnosti policejního zásahu jasný postoj. Podle ministra vnitra byl zásah nezbytný, podpořil jej i premiér Paroubek. Prezident Václav Klaus jej označil za hrubou chybu, odmítli jej také další politici. Podle Senátu byl nepřiměřený a neodpovídal situaci.

Poklidný průběh měly i menší demonstrace v Brně a v Jablonci nad Nisou. Na brněnském Moravském náměstí se odpoledne sešlo na 200 mladých lidí, nikdo nenosil transparenty ani neskandoval hesla. Stejný počet dorazil i v Jablonci, kde si fanoušci techna pro svůj protest vybrali největší tamní parkoviště. Ani na jedné z akcí nedošlo k žádným potyčkám s policií.

Proti českému zásahu se demonstrovalo i v cizině

Zásah české policie dnes přivedl do ulic příznivce techna i v zahraničí. V Německu svolali do Berlína protestní pochod Fuckparade 2005 proti "policejnímu útlaku své hudební subkultury". Součástí byl i protest před českým velvyslanectvím, kde se účastníci pochodu zastavili asi na 20 minut. Stovky technařů doprovázelo několik aut se soundsystémy.

Technaři zásah u Mlýnce odsoudili, jeden z řečníků ale varoval, že podobný zásah je možný v kterékoliv evropské zemi. Příkladem je spolková republika, kde policie v minulých dnech také rozehnala jednu z technoparty v Berlíně. Mluvčí dnešní Fuckparade pak vyzval německé politiky, aby se k zásahu postavili stejně jako prezident Václav Klaus v České republice.

Protesty připravovali v Paříži i francouzští stoupenci technohudby. Kvůli policejnímu zásahu na CzechTeku se chtěli zastavit před českým velvyslanectvím a položit tam květiny nebo zlomené desky. Účast ale byla prakticky nulová. Na místě bylo víc policistů než protestujících, z nichž někteří vypadali, jako by na Avenue Charles Floquet, kde velvyslanectví sídlí, zabloudili omylem.

Martin Hromádka, Jiří Slavíček, Judita Hrubešová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme