Prezident znovu žádá po vládě vysvětlení zásahu na CzechTeku

Prezident Václav Klaus znovu požádal vládu, aby mu vysvětlila formu, zadání, organizaci a provedení policejního zásahu na technoparty CzechTek 2005 na Tachovsku. Nic z toho nepovažuje za adekvátní. O vysvětlení žádal kabinet už minulé pondělí. To, že ho dosud nadále postrádá, napsal Klaus v dopise adresovaném vládě, který v pondělí na Pražském hradě předal ministru vnitra Františku Bublanovi. Premiér Jiří Paroubek prezidenta kritizoval za to, že ho na jednání o zákroku policie nepozval. Na pozvání hlavy státu předseda kabinetu prý stále čeká.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus a František Bublan

Václav Klaus a František Bublan | Zdroj: ČTK

Prezident zdůraznil, že jeho úkolem není zabývat se detaily zásahu ani jednotlivými excesy. Zásadní problém vidí v tom, zda byl k tak tvrdému chování policie proti účastníkům technoparty důvod.

"Zadání, organizaci a provedení nepovažuji já jako prezident republiky za adekvátní problému. Já jsem neviděl takový zásadní útok na celou naši zemi, na její ústavní pořádek, na její politický systém, na veřejný pořádek, aby vynucoval takový zákrok, ke kterému došlo," uvedl prezident.

Ani po více než týdnu nedostal podle svých slov od vládních politiků jasnou odpověď. "Uplynul týden, a já vysvětlení tohoto typu nadále postrádám," napsal Klaus v dopise adresovaném vládě, který na Pražském hradě předal ministru vnitra Františku Bublanovi.

Bublan po setkání oznámil, že vláda se bude postupem policie proti vyznavačům technohudby zabývat příští týden na svém prvním zasedání po dovolené. Kabinet chce podle něj přinést dokument obsahující zásadní pohled na okolnosti celé akce. "Skutečně to bude zásadní pohled na to, co se tam stalo, proč se to stalo, jaké byly i právní podmínky celé akce," řekl Bublan po půlhodinovém rozhovor s Klausem.

Hlavu státu ale kritizoval předseda vlády Jiří Paroubek. Tomu se nelíbí, že od prezidenta nedostal pozvání na Pražský hrad kvůli policejnímu zásahu na CzechTeku. "To co bych panu prezidentovi řekl, by určitě nebyly jen příjemné věci," dodal Paroubek.

Proti zásahu na CzechTeku opět protestovaly stovky lidí

Organizátoři demonstrací proti policejnímu zásahu se o víkendu jménem iniciativy Policejnistat.cz obrátili na prezidenta s výzvou, aby je podpořil v tlaku na ministra Bublana. Po ministrovi požadují vysvětlení zásahu proti CzechTeku. V otevřeném dopise vyzvali prezidenta, aby se k jejich žádosti o odpovědi na otázky po legitimitě zásahu připojil.

V deseti českých městech znovu pokračovaly protesty proti zásahu policie u Mlýnce na Tachovsku. Na klidné mítinky přišlo několik stovek lidí. Účastníci například pořádali podpisové akce, poslouchali hudbu, sledovali videozáznamy z technoparty a vystavili transparenty odsuzující zákrok policistů.

Nejvíce lidí - asi 300 - se sešlo v Ostravě. Akce probíhaly i v Mladé Boleslavi, v Mělníku a Neratovicích, Žamberku, v Teplicích a dalších městech. V hlavním městě by se měla další velká demonstrace konat ve středu.

Vyšetřování zákroku policie potrvá zřejmě týdny

Vyšetřování oprávněnosti zákroku policie při technoparty CzechTek se protáhne na několik týdnů, možná až na dva měsíce. Odhaduje to plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená, která se případem zabývá. Žádné bližší informace však nechtěla uvést.

Související web: speciál o Czechteku 2005

Milada Richterová, Martin Hromádka, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme