Premiér nechápe beztrestnost mlátících policistů při CzechTeku

Premiér Jiří Paroubek není zcela spokojen se závěry Inspekce ministra vnitra o zásahu na technoparty CzechTek. Inspekce neshledala porušení zákona u žádného ze čtyř policistů, kteří podle televizních záznamů bili účastníka technoparty. Paroubek doufá, že tato věc není ještě uzavřena a bude se jí zabývat státní zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD - Jiří Paroubek

Předseda ČSSD - Jiří Paroubek | Foto: Tomáš Adamec

"Spokojen nejsem, myslím, že by inspekce ministra vnitra měla shrnout závěry ke kterým došla, říci, proč nedojde k potrestání policistů z televizních záběrů, protože to je z mého hlediska v této chvíli nepochopitelné. Chtěl bych zdůraznit, že celý ten zákrok, zákrok jako celek, považuji za oprávněný, koneckonců to také potvrzuje také nezávislá zpráva ochránce lidských práv Motejla," poznamenal premiér.

Ombudsman šetření neuzavřel

Otakar Motejl na konci listopadu oznámil, že dosud neuzavřel šetření zákroku policistů proti účastníkům červencové technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku. Zprávu o šetření rozeslal oběma stranám sporu, kteří se k ní nyní mají vyjádřit. "Připouštím, že mám dneska převahu informací od policistů. Tak jak to mám od policie, to nevypadá nějak zle. Čekám, co se dozvím z té druhé strany, protože teď konečně snad bude mít druhá strana osnovu, na co má v té zprávě o šetření reagovat. Potom uvidíme," řekl tehdy ombudsman.

Podle advokátky Kláry Slámové ale technaři svou dokumentaci z Czechtechu předali Inspekci ministra vnitra, která zákrok policistů vyšetřovala. "Zase vidím alibistickou práci policie, kdy policie sama má dostatek materiálů z druhé strany. Možná je pochopitelné, že tyto materiály nechtěla předat nebo nechtěla předat v tom množství, které byly dodány panu doktorovi, protože je pochopitelné, že na sebe nebude dávat důkazy, které by ji obviňovaly z nějakého protizákonného jednání," dodala advokátka.

Mnozí senátoři nespokojeni

Senátorům z výboru pro obranu a bezpečnost se nelíbí vyšetřování zásahu policie na CzechTeku v okolí Tachova. Vyzvali proto premiéra Paroubka a ministra vnitra Bublana, aby jim nejpozději do konce roku předložili podrobné zprávy. Dosavadní postup vyšetřovatelů drtivá většina senátorů považuje za liknavý. I senátor nestraník Jaromír Štětina je nadále přesvědčen o tom, že policie na Czech Teku postupovala protizákonně.

Včera v Praze demonstrovalo 300 lidí, kteří volají po vyšetření zásahu. Tvrdí, že kvůli zákroku nebyl dosud obviněn jediný policista, je naopak stíháno 18 účastníků taneční akce.

Při policejním zásahu na CzechTeku o posledním červencovém víkendu byly zraněny desítky technařů a policistů. Řada účastníků obviňuje policisty z brutality, média zaznamenala případy bití technařů povalených na zem. Policie to označuje za jednotlivé excesy. Argumentuje tím, že bránila soukromé pozemky, na něž bez svolení majitelů účastníci party vstupovali.

Související web: Speciál o Czechteku 2005

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme