Příznivci techna se sjíždějí do Česka

Západočeské hraniční přechody zaplavují auta mířící k nám na CzechTek. Oprýskané dodávky a mikrobusy převážně z Francie, ale také Nizozemska, Itálie, Belgie a Velké Británie směřují po dálnici od Mnichova na největší český hraniční přechod Rozvadov na Tachovsku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechTec

CzechTec | Foto: Vladislav Kulhavý

Od poloviny července, kdy začaly najíždět, už jejich počet podle mluvčí západočeské cizinecké a pohraniční policie Heleny Fertšakové překročil dvě stovky: "Všechny osoby, o kterých lze předpokládat , že jsou účastníci technoparty na hranicích důkladně kontrolujeme. Prověřujeme doklady, technický stav vozidel a zkoumáme, zda tyto osoby nepřevážejí drogy, zbraně nebo jiné nebezpečné věci. Několik desítek už nebylo na naše území vpuštěno. Například včera jsme na hraničním přechodu v Rozvadově neumožnili vstup čtyřiadvaceti osobám."

Hlavní nápor ale očekávají policisté v pátek. Lidé jedoucí na CzechTek místo ani čas akce neznají, vše se dozví až hodinu před jejím startem. Shromažďují se proto v pražských kempech Jan, Trója a Karolína.

Jako o místech, kde by se měl CzechTek konat, se mluví o obcích Lidmaň a Rzavá na Táborsku. Loni se na dvacet tisíc vyznavačů technokultury sešlo na loukách u Boněnova na Tachovsku. Party ukončila policie, když zabavila zvukové aparatury.

Policisté rozdávají na hranicích německo-anglické letáky, na kterých se cizinci mohou dozvědět, co je v Česku zakázáno. Hovoří se v nich o výrobě a užívání omamných a psychotropních látek, rušení nočního klidu, devastaci životního prostředí a přestupcích v dopravě. Je v nich zároveň uvedeno, za co hrozí cizincům pokuty a zákaz pobytu.

Milan Kopp, Zuzana Bančanská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme