Policie rozehnala CzechTek už před začátkem

Policie rozehnala technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku. Obávaná taneční akce měla začít na pronajaté louce nedaleko sjezdu z dálnice D5, policisté ale účastníkům přístup k pozemku zablokovali. Po vypršení ultimata těžkooděnci technaře z dálnice vytlačili. Tvrdý postup posvětil i premiér Jiří Paroubek. V kolonách na D5 směrem na Rozvadov uvízly stovky aut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci CzechTeku blokují sjezd z D5

účastníci CzechTeku blokují sjezd z D5 | Foto: techno.cz

Situace na 136. kilometru D5 se značně vyhrotila po poledni, kdy policie označila shromáždění za nepovolené a dala účastníkům CzechTeku 40minutové ultimatum na vyklizení dálnice.

Těžkooděnci postupovali ve dvojstupech nahoru po přivaděči proti tanečníkům a nakonec je bez většího odporu vytlačili. Vzduchem létaly patníky a lahve, policisté odpovídali vodním dělem.

Zranění utrpěl pouze jeden z těžkooděnců, do kterého narazil odjíždějící nákladní automobil a podle lékaře mu zřejmě zlomil prst. Záchranáři poslali příslušníka zásahové jednotky na rentgen. Řidiče policie zadržela.

Během akce policisté ponechali prostor pro odjíždějící vozy a dálnice se po několika minutách vyprázdnila. Zatím však zůstává neprůjezdná. Účastníci akce, kteří už od rána stáli v koloně, mohli jet odjet jedině směrem na Rozvadov.

Někteří z čekajících účastníků technoparty se po policejní výzvě pronášené asi ve třech jazycích, domlouvali, že asi místo opustí a sjedou na dalším sjezdu zpátky na Plzeň. Mezi tanečníky se také šířila zvěst, že náhradní technoparty proběhne ještě o tomto víkendu na severu Čech.

Zásah policie proti účastníkům technoparty byl v souladu s představami premiéra. Paroubek ministrovi vnitra Františku Bublanovi nařídil, aby postupoval proti CzechTeku co nejrázněji. Podle Paroubka je důležité ochránit majetek lidí, který chtěli účastníci obsadit.

V až desetikilometrové koloně uvízly tisíce lidí, kteří neměli s CzechTekem nic společného. Řidiči aut, autobusů i kamionů zažívali perné chvíle, protože teplota stoupala vysoko přes 30 stupňů. Při čekání na vývoj situace někteří nedočkavci z řad technařů otevřeli dveře svých dodávek a spustili hudbu přímo na dálničním přivaděči.

Veškeré diskuse mezi policisty a tanečníky se točily kolem přístupu na pozemek, který měli příznivci techna pronajatý. Policisté tvrdí, že asfaltová cesta není součástí pronajatého prostoru, účastníci akce ale oponovali, že přístupová cesta je věcným břemenem a tudíž každý může po silnici projíždět.

Jako organizátor akce se na obvodním oddělení policie v Boru u Tachova přihlásil šestadvacetiletý občan z Prahy. "Předložil smlouvu s údajným majitelem. Jenže majitelé sousedních pozemků si jednoznačně nepřejí, aby přes jejich pozemky projížděli účastníci CzechTeku na ten povolený," řekla mluvčí policejního prezidenta Blanka Kosinová.

První dodávky příznivců techna začaly na louku u Mlýnce najíždět asi hodinu po půlnoci. Podle policie se na místo konání akce dostala v noci asi stovka aut. Na internetových stránkách potvrdili lokalitu i organizátoři. V angličtině upozorňovalií, že místo je legálně zapůjčené, ale že policie blokuje veškeré příjezdy na louku.

Na Tachovsku se CzechTek konal i loni na loukách u Boněnova. Policie akci asi po pěti dnech ukončila. Tachovsko a území Českého lesa v česko-německém pohraničí jsou rozsáhlé, ale velmi málo osídlené oblasti. To může být jeden z důvodů, proč se měla technoparty uskutečnit právě tam.

Aktuální informace o dopravní situaci můžete zjišťovat na webu Zelené vlny anebo ze svých mobilních telefonů na wap.rozhlas.cz.

Naděžda Hávová, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme