Do Mlýnce se i po zásahu policie vrátili milovníci techna

Policie v pátek odpoledne zakročila proti letošní technoparty CzechTek. Tisíce mladých lidí z různých států se chtěly bavit u Mlýnce na Tachovsku. Jeden z účastníků tvrdil, že má tamní louku pronajatou od majitele. Technaři by ale museli projít přes pozemky lidí, kteří s party nesouhlasí. Policie jim proto vstup nepovolila. S přicházejícím večerem se ale příznivci hudby začali vracet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastník CzechTeku odpočívá

Účastník CzechTeku odpočívá | Zdroj: ČTK

Obec Mlýnec se nachází nedaleko dálničního sjezdu. Lidé mířící na taneční akci tak uvízli na dálnici D5, kde se vytvořila několikakilometrová kolona vozidel. Před polednem dala policie účastníkům ultimátum na vyklizení zablokované dálnice. Lidé ale zůstali, a tak policie zakročila.

Zásah proběhl překvapivě rychle. Těžkooděnci přehradili dálnici a tlačili před sebou tanečníky. Ti postupně naskakovali do aut a teprve potom je policisté pouštěli dál. Zezadu celý kordon jistila vodní děla. Obrněný transportér policie nepoužila. Dálnice Plzeň - Rozvadov byla po zásahu v obou směrech průjezdná.

Zranění utrpěl pouze jeden z těžkooděnců, do kterého narazil odjíždějící nákladní automobil. Podle informací Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu má policista zlomenou ruku. Řidiče policie zadržela. Jak uvedla policie, došlo také k rozbití několika svoditel, protržení pletiva, propíchnutí pneumatiky u služebního vozidla a dokonce k jízdě v protisměru

Lidé se opět na místo vrátili

Tanečníci obsadili všechny restaurace, parky a parkoviště a benzínová čerpadla v okolí. Během večera se podařilo dalším asi třiceti vozům najet na louku. Dohromady bylo na místě asi 350 lidí a pěšky přicházeli další.

Na louce nad dálnicí večer hořely ohně a svítíla světla. U několika aparatur tančili lidé. Místy drobně pršelo.

Technaři i policie: Smlouva o pronájmu louky je platná

Organizátor technoparty mají podepsanou smlouvu o pronájmu pozemku s podnikatelem Constantinem Plesky. Objevila se zpráva, že Plesky svou akci odvolal a že s tím nesouhlasí. Plesky podle našich zdrojů ale popírá, že by cokoliv změnil. Podle něj technaři mají louku pronajatou a údajně za ní i zaplatili.

O tom, že by za dezinformací o neplatnosti nebo zrušení pronájmu louky stála policie, odmítl její západočeský mluvčí Jiří Soukup. "My jsme takou informaci nepodali. Smlouva o pronájmu je v platnosti," řekl v pátečním pořadu Stalo se dnes.

Mluvčí Soukup se také vyjádřil k současné situaci: "Akce za účasti motorových vozidel, která přejížděla dva pozemky, jejichž majitelé nedali souhlas k průjezdu, nebudou na pozemek, který mají pronajat, vpuštěni. Pokud se tam dostanou účastníci technoparty pěšky, policie jim zatím v tomto bránit nebude."

Premiér odpoledne vyzval policisty, aby zasáhli rázně

Velmi ostře se na adresu účastníků technoparty vyjádřil premiér Jiří Paroubek. Ministrovi vnitra Františku Bublanovi řekl, aby policie proti nim zasáhla co nejrázněji. Šéf kabinetu uvedl, že policie postupuje podle jeho představ.

Co je to CzechTek?

CzechTek je často označován za projev takzvané Do-It-Yourself Culture, jako protiklad masové kultuře sdělovacích prostředků. Do Česka míří na technoparty tisíce lidí mimo jiné také proto, že v Evropě jsou podobné akce zakázány. Uvedl to řekl Štěpán Dlouhý, šéfredaktor časopisu Xmag, který se specializuje na klubovou scénu:

"Konkrétně třeba ve Francii nebo ve Velké Británii se proti undergroundovému technu zvedla velká vlna nevole veřejnosti, takže se tomu přizpůsobila i vláda. V několika zemích platí criminal justice law, je tam velká perzekuce. V současné době už je akce podobného rozsahu v Čechách ojedinělá."

Marián Vojtek, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme