Policie podruhé zasahuje proti technoparty na Tachovsku

Policisté v rojnici a slzným plynem vytlačují poslední účastníky technoparty CzechTek 2005 u Mlýnce na Tachovsku. Jde už o druhý dnešní zásah proti technařům. Potyčky mezi oběma tábory, které provázela zranění, už ustávají. Kordon těžkooděnců zústává nadále na pozemku a kolem něj se v hloučcích pohybují zbytky účastníků party. Z původních pěti tisíc jich na místě zbylo okolo pěti stovek. Stojí tam několik stanů, aut a hraje jedna hudební aparatura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

účastníci CzechTeku blokují sjezd z D5

účastníci CzechTeku blokují sjezd z D5 | Foto: techno.cz

Jak řekl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu Jiří Lojda ze záchranné služby Plzeňského kraje, záchranáři ošetřovali jen lehčí zranění: "My jsem ošetřili zhruba čtyřicet lidí. Byla to samá lehčí zranění: zhmožděniny, tržné rány, zasažení slzným plynem. Ta zranění byla i na straně policistů po potyčce s demonstranty, kteří po nich házeli lahve a kameny."

Policie zasáhla proti účastníkům technoparty v sobotu odpoledne

Situace na technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku se vyhrotila v sobotu odpoledne, kdy připomínala válku nervů. Nervy ztráceli především policisté. Na jednoho tanečníka dokonce vytáhli služební zbraň.

Podle západočeské policejní mluvčí Jolany Číhové tanečníci spáchali trestný čin poškozování cizí věci, tedy pozemků, po kterých technaři přijížděli na pronajatou louku. Organizátoři si sice pronajali louku, ale majitelé okolních pozemků na ně podali trestní oznámení. Proč policisté zasáhli i na pronajatém pozemku policejní mluvčí nedokázala uspokojivě vysvětlit.

Policie navrhla uvalit vazbu na občana Francie, který údajně najížděl na odpočívající policisty. Jde o téhož muže, jehož policie zatýkala s pistolí v ruce.

V době zásahu policie uzavřela dálnici D5. Podle policejní mluvčí Číhalové z důvodu, aby nebyla ohrožena bezpečnost a aby byl umožněn bezpečný odjezd účastníků z uvedených prostor a přilehlých komunikací.

Lidé z Újezdu pod Přimdou, osady, která je nejblíže probíhající technoparty CzechTek, se obrátili na policii se žádostí, aby ustoupila a pustila účastníky na louku, kde se sraz konal. Vesnice byla od pátku ucpaná automobily se stovkami účastníků party.

Opatření na příjezdové cestě a na sousedních pozemcích má zastánce na straně právníků. Například Dagmar Raupachová říká, že organizátoři technoparty neměli řešit pouze pronájem pozemků. "K tomu pozemku vede buď nějaká přístupová veřejná cesta, nebo je tam věcné břemeno k nemovitosti. Ale tím se nedá argumentovat, protože účelem té cesty není, i kdyby tam bylo to věcné břemeno k nemovitosti, přesun tisíců lidí nebo dokonce motorových vozidel. Tam se skutečně logicky dá předpokládat vznik škody," vysvětluje svůj postoj Raupachová. Připustila však, že problémy mohou vzniknout z toho, že není zřejmé, zda zásah probíhá pouze na cizích pozemcích.

Zásah těžkooděnců kritizují zastánci lidských práv

Zásah těžkooděnců ale kritizují zastánci lidských práv. Nevylučují trestní oznámení na premiéra Paroubka, hovoří o odstoupení ministra vnitra Bublana. Kritikem postupu policie na letošním CzechTeku je například Stanislav Penc z Dokumentačního střediska pro lidská práva.

"Organizátor a další lidé budou podávat trestní oznámení. Podstata přeci není v tancování party lidí na louce, ale hovoříme o demokracii v této zemi," myslí si Penc.

Kritizuje také premiéra Paroubka, který intervenoval u ministra vnitra Františka Bublana pro co nejráznější postup proti účastníkům party. "Je to ukázka zneužití pravomoci, protože premiér tu přeci není od toho, aby nařizoval a schvaloval zásahy ministra vnitra, popřípadě policejního prezidia," vyjádřil se Penc.

Podle senátora Jaromíra Štětiny je zákrok policie nepřiměřený. Českému rozhlasu to řekla senátorova asistentka Pavla Hájková. "Zásah policie je neadekvátní, protizákonný a svědčí o tom, že komunistické metody používání síly k řešení problémů u nás dosud nevymřely," tlumočila názor Štětiny Hájková.

John Bok ze spolku Šalamoun nesouhlasí s prostředky, které policie použila: "Směřujeme k absolutnímu policejnímu státu, protože ty prostředky, jak zabránit tomu, co by bylo trestné nebo narušilo soužití občanů, jsou zcela jiné. Ne tam posílat vodní děla. Jenom to bude směřovat mladé lidi proti stávajícímu státnímu pořádku."

Bok kritizuje i premiéra Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana a domnívá se, že ministr vnitra by měl rezignovat.

Podle ministr vnitra Bublana je zásah proti účastníkům technoparty CzechTek na místě

Zásah policie proti účastníkům technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku je podle ministra vnitra Františka Bublana na místě. Prohlásil, že policisté postupují podle dohody se státním zástupcem. Jestli je zásah adekvátní ale nechtěl hodnotit s tím, že není jeho přímým svědkem.

Zákrok naopak ostře kritizoval stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer. Podle něj policisté zasáhli na politický nátlak premiéra Jiřího Paroubka a nepoučili se z problémů, které přinesly předchozí ročníky technoparty.

Před sídlem ministerstva vnitra na pražské Letné se sešlo několik desítek mladých lidí, které pobouřil sobotní zásah policie proti účastníkům technoparty. Na narychlo svolaný protest někteří přinesli transparenty s nápisy "Stop lžím a násilí".

Blanka Černá, Marie Matúšů, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme