Ministr vnitra kvůli zásahu proti technoparty o rezignaci neuvažuje

Kvůli policejnímu zásahu na akci CzechTek v Mlýnci na Tachovsku se rozhořel spor mezi prezidentem republiky a předsedou vlády. Václav Klaus označil policejní akci za velmi nešťastnou a spornou. Premiér Jiří Paroubek se domnívá, že hlava státu tím nahrává ODS a zneužívá tak ústavní funkci. Technaři dnes opět demonstrují před budovou Ministerstva vnitra. Šéf tohoto resortu František Bublan dnes uvedl, že zásah policie byl nezbytný. Obyvatelé z Mlýnce a okolí se pustili do úklidu obce. Louku mají technaři vyčistit do konce týdne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní zásah na CzechTeku 2005

Policejní zásah na CzechTeku 2005 | Foto: Štěpán Kotrba

Prezident republiky se dnes hodlá s průběhem zásahu podrobně seznámit. Poté se rozhodne, zda si pozve premiéra nebo ministra vnitra, aby mu postup policie osobně vysvětlili. Zásah, který si vyžádal desítky zraněných, kritizovalo v neděli odpoledne v centru Prahy na pět tisíc lidí.

K technařům se přidali i disidenti, kteří policejní akci přirovnávali k roku 1989. Demonstranti nevyloučili, že podobné protesty zopakují. Jeden z organizátorů, David Čermák, Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl, že půjde o ohlášené akce:

"Určitě se sejdeme znova. Příště už to asi bude ohlášená demonstrace, sejdeme se na demonstraci, která bude mít nějaký titul a budeme si stát za svým."

Před budovou vnitra na pražské Letné v 15 hodin začal další happening proti policejnímu zásahu na technoparty. Větší protest se má podle internetové stránky www.policejnistat.cz uskutečnit ve středu.

Policie proti technařům nasadila slzný plyn a vodní děla

Proti technařům se o víkendu postavili těžkooděnci se slzným plynem a vodními děly. Tachovská policie před zásahem aktivně vyhledala majitele okolních pozemků. Ti potom během několika hodin podali trestní oznámení. Podle přivolaného soudního znalce hrozilo, že škody přesáhnou 5 tisíc korun.

Na základě toho pak vydal tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže rozkaz k akci: "Vloni jsme technoparty měli tady, takže jsme měli domluvenou součinnost s Katastrálním úřadem. Měli jsme mapu s výpisem vlastníků a tyto jsme oslovili. Druhý den vlastníci byli na místě, sami nám pozemky označili a uvedli, že technoparty se koná na pozemcích, které jsou jejich vlastnictvím."

Policie ještě před zásahem tvrdila, že majitel pozemku souhlas s jejím konáním odvolal. Konstantin Plesky - jednatel společnosti Italinvest, která pozemek vlastní - ale o ničem takovém neví. "Jsem sice starý, možná mě klame mozek, ale nepamatuji se, že bych něco rušil, ne. Nakonec bych to bych musel dát písemně," uvedl Plesky.

Podle ministra vnitra byl zásah nezbytný

Zásah policie na technoparty CzechTek skončil desítkami zraněných. Na dálnici pak kamion srazil jednoho z účastníků akce. Tisíce lidí, včetně disidentů, zásah kritizují, považují ho za nepřiměřený. Ministr vnitra František Bublan ho naopak považuje za nezbytný.

"Není možné, abychom neustále ustupovali svévolnému chování. Loni jsme byli kritizováni, že se nic nedělo, že policie to nechala v klidu, že na té louce byla škoda za 1,5 miliónu. Teď, když policie zasáhla, tak je zase kritizována za to, že zasahuje," konstatoval Bublan.

František Bublan rezignovat nehodlá

Policie monitorovala dění na louce | Foto: Štěpán Kotrba

Ministr vnitra František Bublan neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci v souvislosti se zásahem policie proti technoparty. Šéf resortu je přesvědčen, že postup policie byl správný. Vinu za střet policistů s účastníky připisuje organizátorům CzechTeku.

Podle Bublana totiž od počátku nekomunikovali s policií, tajili místo konání akce, konspirovali, a tím u policie vyvolávali obavy. Organizátoři s výrokem ministra Bublana nesouhlasí. Řekl nám to jeden z organizátorů protestních demonstrací David Čermák:

"Pan Šroub, který měl pozemek pronajatý, opravdu nedal policii dopředu vědět, kde se bude tato akce konat, protože čekal jisté problémy, Každopádně pozemek byl legální. Informace o tom, že organizátoři, respektive pan Šroub, nekomunikovali s policií, není pravdivá. Policisté nekomunikovali s organizátory. Jediný, kdo komunikoval, to byla tisková mluvčí, a to pouze s novináři" .

Zákrok bude mít dohru v Parlamentu

Kvůli zásahu proti technoparty CzechTek chce ODS svolat jednání parlamentního výboru pro obranu a bezpečnost. Chystá se také ve Sněmovně interpelovat předsedu vlády, ministra vnitra a ministra spravedlnosti.

Vysvětlení bude po premiérovi a ministrovi vnitra požadovat také předseda Senátu Přemysl Sobotka. Ten uvedl, že způsobem a provedením celé akce je znepokojen a pokud nedostane dostatečně kvalitní vysvětlení, bude požadovat vyvození osobní zodpovědnosti jak ministra vnitra, tak premiéra.

Nejčastějším zraněním byly pohmožděniny

Zraněnou dívku na místě ošetřil lékař | Foto: Štěpán Kotrba

Celkem jedenáct účastníků technoparty CzechTek 2005 ošetřili o víkendu v plzeňské fakultní nemocnici. Na lůžku zůstává pouze jedna dívka, která je po operaci. O jaká další zranění se jednalo, upřesnila tisková mluvčí zdravotnického zařízení Renata Jenšíková:

"Z ostatních bylo nejvážnější zranění v jednom případě, a to tržná rána a otřes mozku. Pět pacientů bylo ošetřeno s pohmožděninami a čtyři měli intoxikaci alkoholem nebo drogami. Ti byli po vystřízlivění ještě o víkendu propuštěni domů."

Po technoparty probíhá v okolních obcích úklid

Na Tachovsku probíhá úklid po technoparty. V obcích Mlýnec a Újezd, kde tábořilo nejvíce účastníků CzechTeku, pracují úklidové čety, obyvatelé a chalupáři čistí zahrady a zápraží svých domů. Starosta Mlýnce předběžně odhaduje škody v katastru obce na více než půl milionu korun.

Na louce, kde se probíhaly potyčky mezi policisty a tanečníky, se zatím neuklízí. Ve vzduchu poletují papíry, v pošlapané trávě leží tisíce rozbitých lahví, mezi nimi kusy oděvů, boty, součásti stanů a ohořelé dřevo.

Malí kluci z okolních vesnic nadšeně sbírají vyhořelé dýmovnice a pláště z rozbušek. Sběr ale příliš bezpečný není. Louka je poseta střepy. Těžkooděnci z bezpečnostních důvodů rozbíjeli lahve, aby je proti nim technaři nemohli házet.

Zástupci organizátorů technoparty uvedli, že už předem vybrali 80 tisíc korun na úklid pozemků. Lidé přijedou do Mlýnce uklízet ještě tento týden.

Věra Štechrová, Blanka Černá, Marián Vojtek, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme