Tisíce lidí opět protestovaly před ministerstvem vnitra

Před sídlem ministerstva vnitra na pražské Letné se odpoledne sešli příznivci techna a jejich sympatizanti. Protestovali proti postupu policistů vůči účastníkům technoparty v Mlýnci na Tachovsku. Policejní zásah, který si vyžádal desítky zraněných na obou stranách, kritizovalo už v neděli odpoledne v centru Prahy na pět tisíc lidí. Prezident Václav Klaus zákrok označil za hrubou chybu a žádá vysvětlení. Ministerstvo vnitra a policie trvají na tom, že zákrok na Tachovsku byl v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před ministerstvem se sešly tisíce lidí

Před ministerstvem se sešly tisíce lidí | Foto: Josef Šmejkal

Zhruba dva až tři tisíce lidí demonstrovalo před ministerstvem vnitra v Praze na Letné. Mnozí odpůrci policejní akce na technoparty totiž viní z odpovědnosti za podle nich zbytečný a brutální zákrok premiéra Jiřího Paroubka a ministra vnitra Františka Bublana. Protest sledovali policisté v uniformě i v civilu. Stejně jako v neděli i tentokrát nechali happeningu před úřadem volný průběh. Lidé se zhruba před půl šestou odpoledne v klidu rozešli. Další protest je plánován na středu.

Demonstranty pozdravil i bývalý prezident a někdejší disident Václav Havel. Také on odsoudil brutalitu.

Prezident republiky žádá vysvětlení

Z informací z nejrůznějších zdrojů, včetně informací od přímých účastníků Technoparty, dospěl prezident republiky k závěru, že sobotní policejní zásah proti účastníkům západočeské Technoparty byl hrubou chybou. Ti, kteří zásah schválili, nesou plnou odpovědnost za poškození důvěry v policii a za vyvolání další roztržky v naší zemi. Je třeba zjistit i to, zda některé politické kroky před policejním zásahem i při něm nešly za rámec ústavnosti. Starost o ústavnost, zvláště jde-li o problematické využití represivních složek státní moci, patří k základním povinnostem prezidenta republiky. Proto bude prezident vyšetřování případu nadále sledovat a od vlády bude požadovat vysvětlení, proč k této formě policejního zásahu došlo.

ODS: Za raněné nese odpovědnost policie, ministr vnitra i premiér

Policejní zásah proti účastníkům víkendové technoparty Czech Tek na Tachovsku se dostává stále více i do popředí zájmu politiků. Podle ODS policie naprosto selhala jak při samotné akci, tak při prevenci a monitorování. Plnou politickou odpovědnost za to přisuzuje nejsilnější opoziční strana premiéru Jiřímu Paroubkovi a za sérii hrubých pochybení policie žádá demisi ministra vnitra Františka Bublana.

zásah policie na technoparty | Foto: David Němec

Jak potvrdil šéf ODS Mirek Topolánek, jejich poslanci chtějí v této věci Bublana také interpelovat ve sněmovně. Policisté podle něj měli technoparty monitorovat a ty, kteří porušovali zákony, zatknout nebo pokutovat. "Stovka zraněných osob padá plně na hlavu vedení policie, ministra vnitra Bublana a premiéra Paroubka, který k tvrdému postupu vyzýval," uvedl Topolánek. "Obáváme se, že šlo o politicky motivovaný zásah," dodal. Soudí také, že přístup premiéra a policejních šéfů je důkazem další ztráty výdobytků svobody, které společnost získala po listopadu 1989.

František Bublan rezignovat nehodlá

Ministr vnitra František Bublan neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci v souvislosti se zásahem policie proti technoparty. Šéf resortu je přesvědčen, že postup policie byl správný. Vinu za střet policistů s účastníky připisuje organizátorům CzechTeku. Podle Bublana totiž od počátku nekomunikovali s policií, tajili místo konání akce, konspirovali, a tím u policie vyvolávali obavy. Organizátoři s výrokem ministra Bublana nesouhlasí. Řekl nám to jeden z organizátorů protestních demonstrací David Čermák: "Pan Šroub, který měl pozemek pronajatý, opravdu nedal policii dopředu vědět, kde se bude tato akce konat, protože čekal jisté problémy, Každopádně pozemek byl legální. Informace o tom, že organizátoři, respektive pan Šroub, nekomunikovali s policií, není pravdivá. Policisté nekomunikovali s organizátory. Jediný, kdo komunikoval, to byla tisková mluvčí, a to pouze s novináři" .

Premiéru Jiřímu Paroubkovi je líto, že zásah policie si vyžádal zranění účastníků technoparty a policistů. Přiměřenost teď musí posoudit Inspekce ministra vnitra. Zatím sedm účastníků víkendové technoparty CzechTek bylo obviněno z trestných činů.

Milan Kopp, Pavel Otto, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme