Paroubek a Bublan nabídli jednání účastníkům technoparty CzechTek 2005

Prostřednictvím exprezidenta Václava Havla nabídli premiér Jiří Paroubek a ministr vnitra František Bublan jednání účastníkům technoparty CzechTek 2005, kterou v sobotu násilně rozehnala policie. Zástupci technařů, demonstrantů a majitel pozemku zatím schůzky s politiky odmítají. Dosavadní premiérovy a ministrovy komentáře incidentu považují za vědomě nepravdivé. Podle Havla by se jednání stále ještě mohla uskutečnit. Politici by ale museli učinit vstřícné gesto, soudí exprezident. Kritici policejní razie budou i dnes pokračovat ve svých protestech v Praze a v Ostravě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před ministerstvem se sešly tisíce lidí

Před ministerstvem se sešly tisíce lidí | Foto: Josef Šmejkal

Předseda Senátu Přemysl Sobotka se kvůli policejní akci sešel s Davidem Čermákem, jedním z organizátorů demonstrací proti zákroku policie. Sobotka slíbil, že zásah prověří výbor pro lidská práva. Při policejním zákroku v Mlýnci na Tachovsku byly zraněny desítky účastníků party i policistů.

Přemysl Sobotka oznámil, že požádá o vysvětlení víkendového zásahu policie také premiéra a ministra vnitra. "Dostal jsem do ruky nájemní smlouvu a z ní jasně vyplývá, že ze strany organizátorů CzechTeku nedošlo k žádnému porušení této dohody. Budu žádat o vysvětlení premiéra a ministra vnitra, následně to prodiskutujeme ve výboru pro lidská práva v Senátu. Se závěrem bude seznámena veřejnost," vyjádřil se po setkání s Čermákem Sobotka.

Schůzky s Čermákem se zúčastnil i člen senátního výboru pro lidská práva Josef Pavlata, který oznámil své rozhodnutí iniciovat jednání výboru: "Já bych chtěl požádat předsedu našeho výboru, abychom udělali krátké mimořádné zasedání, na němž bychom mluvili o tom, jak byl porušován zákon shromažďovací. Mluvili bychom v souvislosti s touto kauzou o lidských právech a o adekvátnosti zákroku. Budu chtít, abychom požadovali vyjádření ministerstva spravedlnosti, ministerstva vnitra, popřípadě i předsedy vlády."

Nájemce pozemku, na kterém proběhla víkendová technoparty, Václav Šroub stále ještě neví, proč mu byl odepřen přístup na toto místo. Po dnešním setkání s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou Šroub řekl, že se bude dál snažit domoci vysvětlení, proč mu policie nedovolila vstoupit na legálně pronajatý pozemek v Mlýnci na Tachovsku.

"S panem předsedou Senátu jsem se sešel jako s ústavním činitelem, který mi přislíbil, že se zasadí, aby byla ta situace, která tam nastala, vysvětlena. Z mého pohledu jsem byl omezen na svých právech. Vysvětlení se mi nedostalo. Byla tam vyvolána situace, za niž odmítám jakoukoliv podsouvanou zodpovědnost. Trvám na řádném prošetření toho, co se tam událo."

Lidé budou v ulicích měst demonstrovat dokud policie nevysvětlí svůj víkendový zásah proti "technařům" v Mlýně na Tachovsku. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to řekl jeden z organizátorů demonstrací David Čermák: "Demonstrace budou pokračovat do té doby, než získáme vyjádření policie a než se celá situace vysvětlí a vyřeší. Pomoc politiků je velmi zajímavá, hlavně jde o to dostat důkazy na správná místa."

Stížnostmi účastníků víkendové technoparty CzechTek na policejní zásah se zatím nebude zabývat Inspekce ministra vnitra, ale skupina kontroly a stížností západočeské policejní správy. Podle šéfa inspekce Miroslava Borníka zatím není podezření, že by konkrétní policista spáchal trestný čin. Inspekce podle něj dosud obdržela dvě oznámení na postup policie. První se týká poškození vozidla, druhé výbuchu dělbuchu u hlavy.

Včerejší protest odpůrců policejního zásahu proti technařům na CzechTeku v Mlýnci na Tachovsku se změnil ve spontánní technoparty. Tisíce lidí přišel podpořit i bývalý prezident Václav Havel, který zákrok těžkooděnců odsoudil. Také současný prezident Václav Klaus řekl, že policejní akce byla hrubá chyba a všichni, kteří razii schválili, by za to měli nést odpovědnost. Na druhou stranu ministerstvo vnitra a policie dál trvají na tom, že zásah proti účastníkům víkendové technoparty byl v pořádku.

Ministr vnitra neuvažuje o rezignaci

Ministr vnitra František Bublan neuvažuje o tom, že by rezignoval na svou funkci v souvislosti se zásahem policie proti technoparty. Šéf resortu je přesvědčen, že postup policie byl správný. Vinu za střet policistů s účastníky připisuje organizátorům CzechTeku. Podle Bublana totiž od počátku nekomunikovali s policií, tajili místo konání akce, konspirovali, a tím u policie vyvolávali obavy.

Bublan Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl, že chtěl s organizátory technoparty jednat, oni ale zájem neměli: "Chtěl jsem, aby za mnou přišla nějaká delegace a abychom si určité věci vysvětlili. Slíbili, že tak učiní. Dokonce jsem jim nabízel, že bychom se pokusili najít nějaký vhodnější prostor, kde by mohla být party dokončena. Nakonec nepřišel nikdo. Takže mě to připadá, že se chtějí pouze bavit a nemají zájem o nějaké řešení."

Organizátoři s výrokem ministra Bublana nesouhlasí. Českému rozhlasu to řekl David Čermák: "Pan Šroub, který měl pozemek pronajatý, opravdu nedal policii dopředu vědět, kde se bude tato akce konat, protože čekal jisté problémy. Každopádně pozemek byl legální. Informace o tom, že organizátoři, respektive pan Šroub, nekomunikovali s policií, není pravdivá. Policisté nekomunikovali s organizátory. Jediný, kdo komunikoval, to byla tisková mluvčí, a to pouze s novináři."

Premiéru Jiřímu Paroubkovi je líto, že zásah policie si vyžádal zranění účastníků technoparty a policistů. Přiměřenost teď musí posoudit Inspekce ministra vnitra. Zatím sedm účastníků víkendové technoparty CzechTek bylo obviněno z trestných činů.

Milan Kopp, Milada Richterová, Marián Vojtek, Marie Matúšů, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme