Exprezdient Havel má sjednat schůzku premiéra s technaři

Prostřednictvím exprezidenta Václava Havla nabídli premiér Jiří Paroubek a ministr vnitra František Bublan jednání účastníkům technoparty CzechTek 2005 na Tachovsku. Tu v sobotu násilně rozehnala policie, při zákroku byly zraněny desítky na obou stranách. Zástupci technařů, demonstrantů a nájemce pozemku zatím schůzky s politiky odmítají. Podle nich jsou totiž dosavadní premiérovy a ministrovy komentáře incidentu vědomě nepravdivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solidaritu s demonstranty přišel vyjádřit Václav Havel

Solidaritu s demonstranty přišel vyjádřit Václav Havel | Foto: Josef Šmejkal

Podle Havla by se ale jednání stále ještě mohla uskutečnit. Politici by ale museli učinit vstřícné gesto, soudí exprezident.

Technaři dál žádají vysvětlení policie

Lidé budou v ulicích měst demonstrovat, dokud policie nevysvětlí svůj víkendový zásah proti technařům v Mlýnci na Tachovsku. Radiožurnálu to řekl jeden z organizátorů demonstrací David Čermák. Proti zhruba pěti tisícům účastníků CzechTeku zasáhla o víkendu tisícovka policistů: "Budou pokračovat do té doby, než získáme vyjádření policie, než se celá situace vysvětlí a vyřeší. Pomoc politiků je zajímavá, hlavně jde o důkazy - dostat důkazy na správná místa."

Demonstrace proti víkendovému zásahu policie na technoparty probíhala i v Plzni Kolem 50 mladých lidí se ve stylu hapeningu s hudební aparaturou sešlo v Mlýnské strouze. Protestovat chtějí každé odpoledne až do pátku. Protest proti víkendovému postupu policie v Mlýnci vyjádřilo v Brně několik stovek převážně mladých lidí. Soustrast napadeným při zásahu policie proti technoparty CzechTek vslovilo několik desítek lidí na Václavském náměstí v Praze. Svíčku u sochy sv. Václava tam zapálila i zpěvačka Lucie Bílá. A na pražském Strahově i dnes zní techno. Řada převážně zahraničních účastníků technoparty zůstala na prostranství před strahovskými vysokoškolskými kolejemi. Na místě stojí desítky jejich dodávek a karavanů.

O zásahu bude jednat senátní výbor pro lidská práva

Předseda Senátu Přemysl Sobotka se kvůli policejní akci sešel s Davidem Čermákem, jedním z organizátorů demonstrací proti zákroku policie. Sobotka slíbil, že zásah prověří výbor pro lidská práva. Při policejním zákroku v Mlýnci na Tachovsku byly zraněny desítky účastníků party i policistů. Sobotka pak oznámil, že požádá o vysvětlení víkendového zásahu policie také premiéra a ministra vnitra. "Dostal jsem do ruky nájemní smlouvu a z ní jasně vyplývá, že ze strany organizátorů CzechTeku nedošlo k žádnému porušení této dohody. Budu žádat o vysvětlení premiéra a ministra vnitra, následně to prodiskutujeme ve výboru pro lidská práva v Senátu. Se závěrem bude seznámena veřejnost," vyjádřil se po setkání s Čermákem Sobotka.

ODS chce společné jednání

ODS vyzve prezidenta Klause ke společnému jednání o řešení vzniklé krize a vyzývá ke společnému jednání a postupu i předsedy stran vládní koalice Stanislava Grosse, Pavla Němce a Miroslava Kalouska. ODS se chce domluvit na parlamentním řešení vzniklé krize a zvážit zřízení vyšetřovací komise, která by posoudila přiměřenost zásahu policie na Tachovsku a vyjasnila míru politické odpovědnosti premiéra Paroubka a ministra Bublana.

Lucie Bílé zapaluje svíčku při pietním aktu za zraněné na technoparty | Foto: ČTK

Premiér: Policie se pouze bránila

Předseda vlády Jiří Paroubek v Lidových novinách kritizoval technaře. Jádro příznivců technohudby podle něj tvoří "posedlí lidé s anarchistickými sklony, přitom mezinárodně propojení", kteří "provokují masivní, alkoholem a drogami přiživované silácké demonstrace proti pokojné společnosti". Policie se jejich útokům na technoparty CzechTek pouze bránila, uvedl Paroubek v Lidových novinách.

Premiér odmítá, aby někdo policejní zásah srovnával s listopadovým útokem SNB proti studentům. "Je to v podstatě urážka našich občanů, kteří v listopadu 89 vyšli do ulic s ušlechtilým lidským poselstvím, a každá analogie se současnou zběsilostí mladých anarchistů je naprosto nekorektní a účelová." Paroubek se v Lidových novinách i ohradil proti politické kampani, kterou podle něj vede ODS a přidávají se k ní i někteří novináři. "Současná hysterická reakce pravicové opozice, včetně některých novinářů, vzbuzuje úžas, kam až může vést odmítání politické spoluzodpovědnosti za udržování každodenní, všední demokracie a pokoje v této zemi," míní Jiří Paroubek.

Milan Kopp, Marie Matúšů, Hana Jurášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme