Odpůrci policejního zásahu vůči technoparty protestovali na Letné

Na Letné se ve středu opět sešli účastníci dalšího protestu proti policejnímu víkendovém zásahu vůči technoparty na Tachovsku. Požadují vyšetření celého incidentu a vyvození zodpovědnosti. Za zákrok se dnes postavilo vedení ČSSD a označilo ho za nezbytný a přiměřený. Lidový dům také odmítl výzvu ODS k diskusi všech demokratických politických stran kvůli událostem kolem Czechteku. ODS trvá na vyšetření a očekává omluvu premiéra a ministra vnitra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Letenské pláni se 3. srpna  znovu sešly tisíce mladých lidí

Na Letenské pláni se 3. srpna znovu sešly tisíce mladých lidí | Zdroj: ČTK

Několik tisíc lidí znovu demonstrovalo v Praze na Letenské pláni proti sobotnímu zásahu policie na technoparty CzechTek. Na obří obrazovce sledovali záběry z policejní akce a provázeli je emotivními reakcemi. Mnozí také odmítali jednat s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem vnitra Františkem Bublanem, které činí odpovědné ze způsobu zásahu na Tachovsku i z dezinformací. Obviňují je také z manipulace s důkazy a zatajování policejní brutality. Podle nich se podařilo získat řadu důkazů a videonahrávek prokazujících, že policie na technoparty postupovala nepřiměřeně tvrdě. Policie chce případy policejního násilí prošetřit. Žádá proto o pomoc při shromážďování videozáznamů, které by pomohly usvědčit konkrétní policisty z případné brutality. Policie tak reagovala na některé záběry surového bití účastníků technoparty, které se objevily v televizních zprávách.

Jak řekl Radiožurnálu jeden z organizátorů demonstrací David Čermák, protesty budou pokračovat dokud policie svůj víkendový zásah nevysvětlí. "Celá tato kauza by neměla být politizována, jedná se o právní záležitost a ne záležitost napadnutí nějaké strany," uvedl Čermák.

Senátní výbor pro obranu a bezpečnost se domnívá, že zásah proti CzechTeku byl nepřiměřený. Výbor pro lidská práva dospěl k závěru, že zákrok by měla vyšetřit Inspekce ministra vnitra. Postupem policie při zásahu by se měl zřejmě ve čtvrtek zabývat Senát jako celek. Český helsinský výbor označil víkendový policejní zásah za neopodstatněnou a účelovou demonstraci síly, motivovanou politickými pohnutkami. Za konfrontaci podle výboru plně odpovídá vláda a její předseda. "Český helsinský výbor proto zcela jednoznačně považuje další setrvání ministra vnitra i předsedy vlády ve funkcích za lidsky zcela neudržitelné," uvádí se v prohlášení výboru. Zásah policie na technoparty posoudí krajské státní zastupitelství a nezávislá advokátní kancelář.

Premiér pro konání ve vojenském prostoru, nebo úplný zákaz

Jiří Paroubek | Foto: ČTK

Premiér Jiří Paroubek přijel do obce Přimda na Tachovsku, v jejímž okolí se technoparty konala. Někteří premiéra podpořili, jiní však protestovali proti tvrdému zákroku policie. Premiér zopakoval, že zákrok byl přiměřený a škody odhadl na statisíce korun. Dva rozhněvané občany, kteří trpěli během přítomnosti technařů ve vesnici, přivedl starosta obce. Na dotaz Českého rozhlasu, proč starosta nabízí názory jen jedné strany, odpověděl přímo premiér: "Myslíte, že ti občané další nemají uši a že měli nějaké jiné pocity?" Do vášnivé diskuse se pak zapojili i obyvatelé, kteří nebyli k setkání s premiérem pozváni: "Jedněch a těch samých se ptají! Ale plno lidí tu má jiný názor!"

Premiér vidí dvě varianty budoucího řešení. Buď legální vyčlenění vojenského újezdu a nebo praxi západoevropských zemí. "Druhá možnost je, že půjdeme stejnou cestou jako v celé západní Evropě, například Velké Británii. Zkopírujeme příslušný zákon a pak nebude možné takovéto veřejné produkce po širým nebem prostě pořádat," oznámil Paroubek.

Lidový dům: Zásah byl nezbytný a přiměřený

Politické grémium sociální demokracie odmítlo výzvu předsedy ODS Mirka Topolánka k diskusi všech demokratických politických stran kvůli událostem kolem Czechteku. Předseda strany Stanislav Gross také řekl, že grémium ČSSD považuje policejní zásah proti vyznavačům techna za adekvátní.

"ODS se snaží vyhnout věcnému posouzení všech souvislostí i detailů umělým vytvářením krize a politické nestability. ČSSD proto nevidí žádný důvod jednat s předsedy politických stran o míře politické odpovědnosti předsedy vlády a ministra vnitra. Jediným důvodem k takové iniciativě je snaha občanských demokratů o politický profit," řekl Gross.

ODS očekává omluvu premiéra a ministra vnitra

ODS odmítá tvrzení ČSSD, že důvodem ke svolání schůzky předsedů demokratických parlamentních stran k posouzení událostí spojených s CzechTekem 2005 je snaha o politický profit. Podle vedení ODS odmítnutím společného jednání ČSSD ukázala, že jí nejde o věcné a uspokojivé řešení vzniklé situace. ODS dnes připomněla, že spolu s velkou částí veřejnosti očekává spíše omluvu premiéra a ministra vnitra.

Technaři zatím jednání s vládou odmítají

Ministr vnitra František Bublan se dopoledne sešel s bývalým prezidentem Václavem Havlem, který nabídl, že by mohl být prostředníkem rozhovorů mezi vládou a účastníky technoparty. Zatím se ale žádnou schůzku domluvit nepodařilo. Bublan po setkání s exprezidentem Václavem Havlem řekl, že má k jednání s technaři stále nataženou ruku. "Zatím se nám ale nepodařilo žádnou schůzku domluvit. Možná ji odmítají z principu," uvedl Bublan. Ministr požádal již v pondělí spolu s premiérem Jiřím Paroubkem a šéfem vládní ČSSD Stanislavem Grossem Havla o to, aby sehrál roli prostředníka v jednání mezi oběma stranami.

"K žádným převratným závěrům jsme dnes nedošli," řekl Havel s tím, že občan a ministr nemohou vynášet žádná zásadní usnesení. Havel patří ke kritikům policejního zásahu, který byl podle něj zbytečný a přemrštěný. Technoparty označil za výraz "spontánní, autentické pospolitosti lidí". Podle něj jde o typ obohacování občanské společnosti. Za hrubou chybu označil policejní zásah i současný prezident Václav Klaus.

Milan Kopp, Lucie Weissová, Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme