Proč Konstantin Plesky pronajal pozemky na technopárty?

4. srpen 2005
O kom se mluví

Příjemný poslech Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu vám přeje Hana Hikelová. Naproti mně už sedí náš dnešní host, o kterém se v poslední době mluví hodně. Muž, který pronajal pozemky v Mlýnci na Tachovsku pro pořádání taneční párty, jednatel společnosti Ital Invest Konstantin Plesky. Hezký den.

Host (Konstantin Plesky): Dobrý den.

Moderátor (Hana Hikelová): Pane Plesky, je něco, co byste na svém pozemku nepovolil?

Host (Konstantin Plesky): No, to je těžký. Já myslím, že kdyby se jednalo snad o nějakou organizaci, která jako je proti lidskosti nebo něco určitě, ale myslím jinak, bych to povolil.

Moderátor (Hana Hikelová): Proč jste povolil konání jak se píše ve smlouvě Letní slavnosti elektronické hudby, tedy technoparty?

Host (Konstantin Plesky): To je poměrně jednoduchý. V loňským roce se konala právě CzechTek jako na našich pozemcích. Bohužel, mnoho lidí si tam činilo nárok, že zkrátka nikdo nevěděl, komu ty pozemky patří. A tenkrát mě to rozčílilo, protože jsem si řekl, no proboha vždyť tady je to můj majetek a tady se jedná o majetku beze mě. Tak jsme tenkrát podali trestní oznámení nikoliv na zásah, ale na to, aby policie ochránila naše vlastnictví. Bezprostředně asi měsíc po této události jsem byl kontaktován mladými lidmi s jedním novinářem. Nebudu jmenovat ten tisk a ptali se mě zkrátka jak se na to dívám na CzechTek. Fakt je to, že jsem ve věku kdy už člověk jako asi těžko může mít v oblibě tuto hudbu, protože člověk je starší tak preferuje něco jemnějšího. Ale tenkrát jsem prohlásil, že bych to jistě kdyby za mnou přišli, že bych to povolil. Tím to skončilo a prakticky je to měsíc za mnou, jako dostal pan Šroub, který mě pozdravil a požádal, jestli stále ty moje slova, co jsem kdysi řekl, jestli platí. Já jsem mu říkal, že mám jedno slovo a pokud něco slíbím, tak to vždycky dodržím. Co byste řekl, kdyby se konalo něco na vašich pozemcích? A my bychom rádi to zopakovali v Boněnově. A já mu říkám, pane Šroub, bez problému, jenom si něco prověřím a uvidíme. No a asi před 14 dni, kdy se za mnou zastavil, tak říkám, já lituji, já nemůžu dodržet svoje slovo z jednoduchého důvodu. V této zemi se snažím respektovat striktně zákon. V tom je taky otázka demokracie, respektování druhých. A jak víte, na ty pozemky o ty pozemky se soudíme 7 let. Sedm let marně se domáháme svých vlastnických práv. A nezlobte se, vždycky jsem dodržoval zákon a musím ho bohužel dodržet, i když jsem dal slib i dneska. Tak se můžeme domluvit, ale nikoliv jako to. On byl celý smutný a říká: No tak to jste nás nechal ve štychu. Říkám, prosím vás, najednou mě napadla myšlenka, že jsem jednatelem taky druhé společnosti. Tak říkám, poslechněte, moje druhá společnost, která mi kdysi patřila, kterou jsem prodal, ale jsem neustále v té společnosti jednatelem a vzhledem k tomu, že ten plán jako který máme ještě se nerealizoval, to znamená výstavba. Tak běžte se tam podívat, až se vrátíte, jestli se vám to bude hodit, tak se můžeme domluvit. Večer se vrátil a říká mě, pane Plesky, vyhovuje nám to a druhý den přinesl smlouvu, kterou jsme podepsali. Musím upozornit na jednu věc, že ta smlouva zněla, že se jedná o letní slavnosti Oslava druhé poloviny prázdnin, elektronická hudba. Lhal bych, kdybych nevěděl, že se může jednat i o více osob. To by nebylo korektní z mé strany.

Moderátor (Hana Hikelová): Takže věděl jste, že to bude technoparty.

Host (Konstantin Plesky): Technoparty nikdy nepadlo slovo technoparty, ale věděl jsem, že to může být i větší, že se tam může jako sejít více lidí. Ovšem vzhledem k tomu, že ty polnosti jsou posečeny, nevím kým, já mu děkuji, protože nikdy nikdo nevyžádal jako, nikdo mě nikdy nepožádal, jestli smí nebo nesmí kosit ty pozemky. Ale ty pozemky byly posečeny, tak jsem říkal, o ni nejde. Samozřejmě, dal jsem si v každém případě, některý věci jsme ustanovili do té smlouvy a některé nikoliv. Ale jsou mezi čtyřma očima jsme si řekli, co vyžaduji. A vím jako, že pan Šroub vždycky dodržuje svoje slovo, tak jsem neměl důvod proč bych to dal na papír, ale jenom abyste věděli.

Moderátor (Hana Hikelová): Já vám skočím do řeči. Vy jste Lidovým novinám řekl, že jste se s organizátory technoparty dohodl na jasných pravidlech. Podle vás slíbili, že louku uklidí, zabrání vytékání nafty a benzínu, zajistí dokonalou hygienu a seženou všechna povolení od úřadů. Zkontroloval jste si před akcí, jestli si povolení od úřadů skutečně vyřídili nebo jste věřil tomu, že si je vyřídí?

Host (Konstantin Plesky): Ne, tak to musím přiznat, že jsem to neprověřoval. Ale věřil jsem jako, protože neznám, já neprovádím žádný produkce takový, tak nejsem seznámený s tím zda jsou potřebná nebo nejsou potřebná taková povolení. Ale nicméně to odpovídá přesně to, co jsem říkal. Ano trval jsem zvlášť na následovné věci, protože mí partneři jsou velice citliví na to. To znamená, unikání ropných produktů do půdy a tím eventuelního zamoření spodních vod. Za druhé hygiena, aby tam bylo dostatečných jako záchodků, suchých samozřejmě a aby tam byla voda pro ty dostatečné množství vody pitné a i tekuté normálně na možnosti osobní hygieny pro účastníky. Jak vím, záchodky i voda se bohužel na pozemku nedostala, protože je policie nepustila.

Moderátor (Hana Hikelová): A to máte prověřeno, že policie je nepustila?

Host (Konstantin Plesky): To mám prověřeno.

Moderátor (Hana Hikelová): Protože policie včera říkala, že právě chce důkazy, aby se ukázalo, zda skutečně tam mířily ty kamiony nebo ne.

Host (Konstantin Plesky): Mířily ty kamióny a mám to prokázané, ano.

Moderátor (Hana Hikelová): Je pravda, že jste za pronájem neinkasovali, tedy společnost Itali vest žádné peníze?

Host (Konstantin Plesky): Je to pravda. Vypadá to. V této společnosti kde skutečně jenom převládá to zlatý tele, ty peníze bohužel jsou takový naivní lidi možná a nebo naopak jako lidi prozíraví, kteří pro které ty peníze nehrají tu nejhlavnější roli. Myslím, že pro lidský život jsou daleko větší hodnoty jako než peníze.

Moderátor (Hana Hikelová): Vy už jste mluvil o tom, že loni se konala technoparty v Boněnově na Tachovsku na pozemcích, o které vede jiná vámi zastupovaná společnost Agrokraun soudní spor. Vy sám jste loni patřil ke kritikům, stěžoval jste si na hromady odpadků na zpustošenou louku. Podali jste i trestní oznámení, jak to nakonec dopadlo, co se týkalo právě Boňanova?

Host (Konstantin Plesky): Dopadlo to tak, že skutečně ty louky jako se daly dohromady. To sice pan Luděk prý tam kým zasáhl taky, že tam jako čistil, že mu vznikly škody. Ale faktem je, že ze začátku jako policie nechtěla pouštět lidi. Protože sám jsem tam byl na těch pozemcích, tak jsem to okusil na vlastní kůži, že mě nechtěli pustit. Ale potom se tam dostali lidi, dobrovolníci z CzechTek jo a všechno vyklidili. Musím říct, co je zajímavý. Že ta příroda je moudřejší než člověk, jo. Přestože tam bylo daleko více lidí nepoměrně více lidí jak letos, protože tam bylo několik, nevím přesně, protože nikdy jsem se to nedozvěděl přesný počet, ale možná, že by se to dalo zjistit.

Moderátor (Hana Hikelová): Odhaduje se kolem dvaceti tisíc.

Host (Konstantin Plesky): Dvacet tisíc, přesně tak. Já jsem to nechtěl říct to číslo, ale to číslo je kolem dvaceti tisíc a musím říct, že ty louky naopak jako kdyby byly pohnojeny. Jako ta tráva je na tom lepší. Prosím vás, to není návod, aby jako se konaly, jako abych doporučoval každému, aby někomu se prováděly tady tyto slavnosti na jeho pozemcích, jo. Ale fakt je to, že ty stopy jsou minimální. Jsou tam stopy samozřejmě, protože tam jezdily vozy, že jo po různých cestách. Vytvořily se nové cesty, zbytečně. Kdyby bývalo tenkrát normálně policie zasáhla včas, ano tam nemuselo dojít k takovým jako škodám, jo.

Moderátor (Hana Hikelová): Vy jste v Praze minulý týden v pátek podával na policie vysvětlení. Podle ředitele tachovské policie Jaromíra Knížete jste v Praze polici řekl, že počet účastníků měl být kolem padesáti. Jak a k čemu jste tedy podával minulý pátek vysvětlení? Protože vy jste tuto větu policejního ředitele rozporoval v podstatě v pátek a v sobotu.

Host (Konstantin Plesky): Pan podplukovník magistr Kníže neříká pravdu. Ono je to úplně všechno je to jednoduchý. Kdyby policie zkrátka udělala zjištění skutečného stavu. Kdyby dala na vědomí lidem dokumenty, který byly vydaný i ten dokument, o kterém pan podplukovník Kníže mluví, je jasně napsáno, že jsem se nevyjádřil. Nikdy jsem nelimitoval počet lidí. Bylo mě řečeno, že údajně pan Šroub prohlásil něco. Tak jsem odpověděl. Jestliže pan Šroub řekl něco, no tak ať se to dělá podle něho. Já nemám důvod proč já bych limitoval nebo proč bych určoval počet lidí.

Moderátor (Hana Hikelová): Nicméně z toho vysvětlení, které jste dával v pátek na policii existuje nějaký protokol, ze kterého by bylo evidentní.

Host (Konstantin Plesky): Existuje. Moderátor (Hana Hikelová): Že jste o něčem takovém nemluvil?

Host (Konstantin Plesky): Existuje protokol. Já vám můžu říci jeho číslo, já jsem si to vzal s sebou. Můžu vám značku a ať vám ho pan podplukovník Kníže ukáže. Je to ČJ-PSP-492/OOZOK-3-2005 z 29. července 2005 a jmenuje se to Úřední záznam o podaném vysvětlení podle paragrafu 158 odstavce 5 trestního řízení.

Moderátor (Hana Hikelová): Pane Plesky, podle právníků je ale sporný přístup na váš pozemek. Jak je to tedy s tou přístupovou cestou, která na něj vede? Protože právě přístupová cesta byla jedním z důvodů toho policejního zásahu. Jednak to bylo porušení těch dalších pozemků, jednak přístupová cesta na ten váš pozemek.

Host (Konstantin Plesky): Děkuji za tuto otázku. Protože znovu opakuji, co jsem před chvilkou řekl. Že policie udělala jednu velkou chybu. Nezjistila skutečný stav věci. Na tyto pozemky, já myslím, že by ta diskuse by byla zbytečná. Kdyby se dala tady mapa. Ať se dá katastrální mapa, uvidí se, kdo říká pravdu, kdo tvrdí pravdu. Na mé pozemky vede normálně veřejná komunikace, aspoň do neděle kdy jsem tam byl, tak do neděle tam nebyla žádná značka omezující vjezd nebo vstup. A touto cestou se dá dostat rovnou na mé pozemky. Bez toho aniž bych jako zasahoval do cizích. A od doby kdy jsme zakoupili tyto pozemky, nikdo toto nezpochybňoval tuto přístupovou cestu. To za prvé. Za druhé je zajímavé, že tam neexistuje cesta, ale my máme služebnost, neboli věcné břemeno, který musíme snášet pro dálnici. Totiž ona ta silnice zajímavým způsobem, to asi potom vede vzduchem, končí na mém pozemku, jo. Ta cesta pro vaši informaci je lemovaná svodidly a je asfaltová.

Moderátor (Hana Hikelová): Jak velké škody vám na tom pozemku v Mlýnci vznikly?

Host (Konstantin Plesky): Já myslím, že nevznikly žádné. Já myslím, že nevznikly žádné, až je škoda, že skutečně jako že tam bude spoustu skleněného odpadu, který se těžko bude odstraňovat, protože ten vznikl tím jako. Jinak kdyby tam nejezdily těžké vozy, tak určitě se to nestalo, jak jezdily ty těžké vozy policejní.

Moderátor (Hana Hikelová): Pane Plesky, nám přišel anonymně e-mail, abychom prověřili zda na pozemek v Mlýnci nečerpáte zemědělské dotace. Vy jste říkal, že pozemek je posekaný, i když nevíte kým. Vy ho tedy nevyužíváte jako zemědělskou půdu na kterou byste čerpal dotace?

Host (Konstantin Plesky): Ne, ne. Skutečně nás to ani nenapadlo, abychom požádali o dotace. V případě, že by to tam někdo nesekal tu trávu, tak jsme samozřejmě, protože to už vyplývá z povinnosti, že jo majitele půdy jako ty louky sekat. Ale představte si, že tato myšlenka jako využívat jako státní dotaci nás nenapadla.

Moderátor (Hana Hikelová): Kdo teď váš pozemek uklidí? Říkal jste, že tam zůstalo spoustu skla. Policie nebo účastníci technoparty?

Host (Konstantin Plesky): Jak jsem měl možnost jako mluvit s některými s CzechTek jako tak už jako je tam brigáda, už to uklízí oni sami. To že oni jsou zvyklí skutečně dodržovat slovo.

Moderátor (Hana Hikelová): Ta smlouva končí, její platnost končí zítra, jestli se nepletu. Co kdyby se vyznavači techna na váš pozemek vrátili? Bránil byste jim v tom?

Host (Konstantin Plesky): Já myslím, že se to nestane, protože já myslím, že budou striktně respektovat jako současný stav.

Moderátor (Hana Hikelová): Pronajal byste pozemky po zkušenostech z toho minulého víkendu znovu, případně za jakých podmínek?

Host (Konstantin Plesky): Víte, já odpovím takhle. Já si nesmírně vážím práce policie. Každá demokracie, ať je to jakákoliv se bez tohoto, bohužel musím to tak říct, represivního orgánu nebo chránícího orgánu nemůže obejít. Je to skutečně, je to bych řekl, jsou to je to ochranný účinek. Je to organizace, která má chránit zákon. Bohužel tady v tomto případě, který řešíme, já myslím, že došlo k špatnému pochopení a k lidské chybě. To není vina policie celé takové. To by bylo skutečně to by bylo nekorektní odsuzovat celou polici, protože víme, jaká je jejich zodpovědná práce a jsou to lidi, kteří nasazují pro nás život. Ale na druhé straně, jestliže jsme v demokracii, mám jako občan respektovat zákony země, tak nezlobte se, musí respektovat tyto zákony i policie bez rozdílu. To není, to je otázka principu svobody. To je otázka principu právě demokracie. Demokracie je tam a je porušovaná tam, kde začnou absolutně odmítat jako svobodu druhé. A to si nemůžeme dovolit. Važme si té svobody. Nedělejme to, co se stalo, protože to skutečně nikomu nepomáhá. Rozdělíme národ teďka na dva strany, což není dobrý a to nebyla. Mějme lidsky, bolí mě to u srdce, že vůbec k této situaci došlo. Nemuselo k tomu dojít. Prosím vás, ať se nedémonizují tu lidi. Není to taky trošku naše chyba? Vždyť ta společnost dneska se dostala na spotřební společnost. Všechno je komercializováno. Jsou to lidi, to je věc vkusu. Proč já mám někomu něco bránit, když se mu to líbí, když se mu líbí tvrdá hudba, blbnutí na té louce nebo něco. Vždyť jim to povolme, vždyť se slibovalo po loňských zkušenostech, že se jim najdou nějaké plochy kam budou moci se uchýlit a provádět tyto věci. Nic se nestalo.

Moderátor (Hana Hikelová): Pardon, už budeme muset končit. Říká dnešní host v pořadu, O kom se mluví, Konstantin Plesky, jednatel společnosti Ital Invest, který pronajal pozemky v Mlýnci na Tachovsku. Já vám děkuji, že jste si udělal čas a přišel jste do studia Radiožurnálu a těším se opět někdy na slyšenou.

Host (Konstantin Plesky): Děkuji.

Moderátor (Hana Hikelová): Hostem pořadu O kom se mluví byl Konstantin Plesky, jednatel společnosti Ital Invest, který pronajal pozemky v Mlýnci na Tachovsku účastníkům technoparty. Své názory teď můžete říci prostřednictvím telefonních linek. Volat můžete na dvě známá čísla Radiožurnálu 221 552 155 a 221 552 255. Ve vysílání už teď vítám prvního volajícího. Radiožurnál, hezký den, kdo se dovolal?

Názor posluchače: Dobrý den, tady Černá z Prahy. Prosím vás pěkně, já mám námitky proti tomu konání toho CzechTeku v Čechách vůbec. My jsme tak malá země, že si nemusíme ji nechat plundrovat někým, kdo sem přijede organizovat cosi. A jinak by mě zajímalo, ten pán, který mluvil v tom rozhovoru má českou státní příslušnost, nebo je cizinec? Děkuji.

Moderátor (Hana Hikelová): Ano, je to občan České republiky. Takže prostor dostává další z posluchačů Radiožurnálu. I vám přeji hezký den.

Názor posluchače: Kopička, dobrý den. Já bysem krátce jenom navázal na to, co ten pán říkal na závěr, že se jim měl najít nějaký pozemek a že by to bylo vyřešený. Vážím si velmi Václava Havla, ale chtěl bych mu touhle cestou vzkázat, jestli by nemohl na příště poskytnout svůj pozemek na Hrádečku, když se někoho takhle zastává. Možná že by potom změnil názor a případně by k tomu mohl pozvat svý oblíbence z Mateční ulice, kde kdysi byl potom, co se tam týden uklízelo a od tý doby se tam neukázal. Děkuji.

Moderátor (Hana Hikelová): Takže to byl názor dalšího z posluchačů. Ve vysílání teď vítáme dalšího, hezký den.

Názor posluchače: No dobrý den, tady Tomáš z Pyšel. A já jsem jenom chtěl říct, že pan Plesky na svém pozemku má zřejmě pěkný nepořádek, protože ty kameny a dlažební kostky, který se tam přistly, protože ty tam přeci nemohly bejt. A takže to, je to celý absurdní.

Moderátor (Hana Hikelová): Děkujeme i za tento názor. Doufám, že na lince teď máme i dalšího z posluchačů, hezké odpoledne.

Názor posluchače: Marek, dobrý den. Nebyl jsem účastníkem. Mohu jen teoretizovat. Prosím vás pěkně, pokud byly splněny požadavky na hygienu, stačilo skutečně velmi málo. Zvednout megafon, zjednat si pozornost a vysvětlit účastníků, že zde vznikly nějaké problémy ohledně škody na okolních pozemcích a požádat tyhle ty lidi o sbírku. Věřím tomu, že mezi nimi je spoustu charakterních lidí, který by rádi tuhle sbírku podstoupili. A ať mi nikdo neříká, že tam vznikly škody kolem jednoho miliónu a podobně. Nesmyl, děkuji, na shledanou.

Moderátor (Hana Hikelová): Děkujeme i vám. Připomínám jen, že hostem O kom se mluví byl Konstantin Plesky a mluvili jsme o tom, proč pronajal své pozemky účastníkům technoparty v Mlýnci na Tachovsku. Prostor teď dostává další z posluchačů Radiožurnálu, hezké odpoledne.

Názor posluchače: Dobrý den. Já bych měl jenom.

Moderátor (Hana Hikelová): Takže můžete se představit?

Názor posluchače: Pokorný, Hradec Králové. Já bych měl jenom malou připomínku. Já jsem taky majitel pozemku a mám prostě sjednanou dohodu s nájemcem, že. A v nájemní smlouvě je jeho jeden bod napsáno, že pozemky smějí být použity jenom pro zemědělské účely. A mě by právě teda zajímalo jak je možný, že se tyto pozemky, ať už je to majitel a nebo nájemce, používají pro takovýhle komerční využití, když je to prostě pozemek určený skutečně pro zemědělskou výrobu. To je všechno.

Moderátor (Hana Hikelová): I za tento názor děkujeme a prostor dostává poslední z posluchačů. Hezké odpoledne. Haló, slyšíme se? Tak z režie dostávám pokyn, že už nikdo nevolá. Děkuji za názory posluchačů do pořadu, O kom se mluví. Děkuji také Konstantinu Pleskému za účast v tomto pořadu a na slyšenou opět někdy se těší Hana Hikelová.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hah
Spustit audio

Více z pořadu