Poslanci chtějí od vlády zprávu o zásahu na CzechTeku

Sněmovna jednohlasně vyzvala vládu, aby do příští schůze poslanců připravila komplexní zprávu o zásahu policie proti účastníkům technoparty CzechTek. Akce v Mlýnci na Tachovsku stála podle Policejního prezidia přes 31 milionů korun. Náklady na policejní akce se obvykle nezveřejňují, ale tentokrát si to vyžádali kritici zásahu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna | Foto: Česká televize

Podle informací policejní mluvčí šlo z částky vynaložené na celou akci téměř 26 milionů na platy policistů. Vyplývá z toho, že mzdové náklady na jednoho policistu činily během víkendového zásahu v průměru 20 tisíc korun.

Tuto částku okomentoval ministr vnitra následovně: "Jednak se museli střídat ti policisté, nebyli tam stále titíž, to znamená ta tisícovka se obměňovala a samozřejmě se do toho počítá i podpůrné mužstvo. To znamená ti, co to musí zajišťovat na stanicích a podobně."

"Do akce bylo nasazeno 1 280 policistů. Porovnávat vzniklé náklady na CzechTek 2005 nemáme s čím," poznamenal Pavel Hanták z Policejního prezídia.

Podle stínového ministra vnitra Ivana Langera z ODS je zveřejněný odhad škod dalším důkazem, že k zásahu nemělo dojít. "Vedle sebe můžeme dát náklady ve výši 30 miliónů korun, které byly použity na zásah policie a oproti nim postavit údajnou škodu ve výši zhruba 300 000 korun. Myslím si, že ten nepoměr musí každého vést k závěru, že ten zákrok byl zbytečný," řekl Langer pro Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Škody na autech, výstroji a výzbroji policistů vyčíslila policie na bezmála 2 miliony korun, téměř tři a půl milionu stál benzín, strava, léky a telefonní hovory. Výčet nákladů ale není konečný - 100 tisíc bude stát oprava poškozené fasády Ministerstva vnitra, která byla během demonstrací postříkána barvou a vajíčky. Škody na pozemku, kde se technoparty konala, se odhadují až na 300 tisíc.

Související web: speciál o Czechteku 2005

Milada Richterová, Lucie Husárová 1, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme