Poslanci vyslechli vládní zprávu o CzechTeku

Vládní zpráva o příčinách, průběhu a důsledcích událostí na technoparty CzechTek 2005 v úterý sice ve Sněmovně vyvolala ostrou diskusi, poslanci k ní ale žádné usnesení nepřijali. Dolní komora nakonec neschválila ani návrh na zřízení sněmovní vyšetřovací komise k této kauze. Postup policie opět ostře kritizovali jako příliš tvrdý a neadekvátní opoziční občanští demokraté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Účastnice technoparty CzechTek

Účastnice technoparty CzechTek | Foto: Štěpán Kotrba

Neuspokojila je ani zpráva ministra vnitra Františka Bublana, který ve Sněmovně zásah na CzechTeku obhajoval. Šéf sněmovního branného výboru Jan Vidím z ODS tvrdí, že si Bublanova zpráva ani žádné usnesení nezasloužila:

"To opravdu byla celá řada nepravd vedle sebe velmi umně zkonstruovaných. Rozprava ukázala, že tam byly fatální nedostatky. Dokonce ani ministr vnitra, ani žádný z koaličních poslanců nenavrhli, aby se vládní zpráva schválila, čili to svědčí o tom, že věděli, že je neschválitelná."

Ministr vnitra František Bublan ale postup policie proti účastníkům prázdninové technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku opět hájil. Policie podle něj až na jednotlivé excesy postupovala v souladu se zákonem. Na rozdíl od ODS je Bublan navíc přesvědčený o tom, že jeho zprávu přijala Sněmovna pozitivně.

Důležité teď bude podle Bublana vyšetřování státní zástupkyně i ve směru k policistům: "Potom probíhají jednotlivé trestní kauzy ve vztahu k technařům, to už ale není podstatné, to byly dílčí výsledky. Mně šlo o to prosadit, že policie postupovala v souladu se zákonem, což si myslím, že většina Sněmovny se k tomu přiklonila."

Související web: speciál o Czechteku 2005

Milada Richterová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme