Senátoři nespokojeni s vyšetřováním zásahu při CzechTeku

Senátorům z výboru pro obranu a bezpečnost se nelíbí vyšetřování zásahu policie na CzechTeku v okolí Tachova. Vyzvali proto premiéra Paroubka a ministra vnitra Bublana, aby jim nejpozději do konce roku předložili podrobné zprávy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie na louce, kde se koná technoparty

Policie na louce, kde se koná technoparty | Foto: Štěpán Kotrba

Dosavadní postup vyšetřovatelů drtivá většina senátorů považuje za liknavý. I senátor nestraník Jaromír Štětina je nadále přesvědčen o tom, že policie na Czech Teku postupovala protizákonně.

Z postoje ministra vnitra Františka Bublana, který policisty v Senátu znovu obhajoval, je Štětina rozčarován: "Ano, já jsem zklamán, protože si myslím, že oni nedokázali za těch několik týdnů či měsíců ani o píď ustoupit a uznat své chyby. Prapříčina je v tom, že ten zásah bylo skutečně politikum, že to byl politický akt. A to si policie nemůže dovolit, aby na objednávku politiků zasahovala."

Senát si zprávu o policejním zákroku při CzechTeku vyžádal už v srpnu. V dnešním usnesení ale výbor konstatuje, že Bublanova zpráva není tím, co horní komora parlamentu očekávala.

Při policejním zásahu na CzechTeku o posledním červencovém víkendu byly zraněny desítky technařů a policistů. Řada účastníků obviňuje policisty z brutality, média zaznamenala případy bití technařů povalených na zem. Policie to označuje za jednotlivé excesy. Argumentuje tím, že bránila soukromé pozemky, na něž bez svolení majitelů účastníci party vstupovali.

Z útoků na veřejného činitele a jiných trestných činů bylo podle dosavadních informací obviněno 18 účastníků CzechTeku, dva z nich jsou už i obžalováni.

Milan Kopp, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme