Starostové z Podbořanska chystají petici proti CzechTeku

Starostové na Podbořansku na severozápadě Čech podepisují petici proti červencové technoparty CzechTek. Místem, kde by se měli sejít příznivci dunivé taneční hudby, je bývalá obec Sedlec ve vojenském cvičišti Hradiště v Doupovských horách. Přestože místo pro technoparty leží už na území chomutovského okresu, přístupová cesta povede právě přes obce Podbořanska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

CzechTek

CzechTek | Foto: David Němec

Podle starostů pojede většina zájemců o taneční hudbu po silnici I/6 z Prahy do Karlových Varů a odbočí v Lubenci nebo Valči, aby dál jeli přes Vroutek, Nepomyšl, Podobřanský Rohozec a Mašťov do prostoru bývalé obce Sedlec.

Na technoparty, která začne 28. července, je očekáváno 30.000 lidí. Starostové se proto obávají dopravního kolapsu a devastace vzácné přírody Doupovských hor. S chystanou peticí chtějí vyzvat k jednání ministerstvo obrany, které ve středu podepsalo s organizátory smlouvu o pronájmu pozemku na kraji vojenského újezdu.

Ministr obrany Karel Kühnl po středečním zasedání vlády řekl, že armáda poskytne jenom pozemek, organizátoři CzechTeku se postarají o všechno ostatní, včetně zdravotnického a hygienického zajištění a úklidu odpadků. Technaři armádě za pronájem areálu zaplatí 24.000 korun.

Podle Kühnla nejbližší vesnice leží tři kilometry od hranic výcvikového prostoru. "Pro obce, které jsou na příjezdových trasách, to jistě bude znamenat zátěž. Je to ale nejmenší možná míra zátěže," uvedl ministr. Dopravu u výcvikového prostoru bude podle něj řídit policie, s obcemi se armáda chystá jednat o technických otázkách.

CzechTek se od roku 1994 konal v Česku již dvanáctkrát, vždy poslední víkend v červenci a často za asistence policie. Při policejním zásahu na technoparty v loňském roce u Mlýnců byly zraněny desítky účastníků i policistů.

Martin Hromádka, David Hertl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme