Dakarský deník 10 - Uniformovaná armáda motorkářů v Bolívii

10. leden 2017

Včerejší sedmá etapa Rallye Dakar s cílem v bolivijském Uyuni byla maratónská. Závodníci při ní nejsou v bivaku se svými týmy. Techniku si tedy musí opravovat sami, spí společně ve velkých místnostech a motorkáři navíc fasují uniformované suché oblečení. Na motorce ho totiž nemají kam dát. Téma Dakarského deníku reportéra Jana Říhy.

Do cíle jako první z českých reprezentantů přijel Ondřej Klymčiw. Odložil motorku na uzavřeném parkovišti, a pak si jde nafasovat sadu pro každého motorkáře. „Každý rok je to v maratonských bivacích trochu propadák. Už jsem taky zažil, že jsme dostali na příděl dvě tenké deky. Na jedné jsme spali na zemi a druhou se přikryli. To znamenalo hodinu spánku v té zimě,“ popisuje Klymčiw.

„Holky tady skoro žádné nejsou, tedy jenom motorkářka Laia Sanz. Tak je asi jedno, jak budeme vypadat. Všichni fasujeme úplně to samé, takže jsme jako malá armáda.“

Milan Engel už se stačil převléknout do slušivého oblečku. Jak se vám líbí?

Každý rok dostáváme něco jiného a tenhle je docela parádní. Jsou to černé elasťáky a hnědá mikina Dakar Bolivia. A ještě tričko. Je ale prima být v suchu a v teple.

Kde spíte? Už máte svoji palandu?

Spím s kluky dohromady, se Štefanem Svitkem a Ondrou Klymčiwem.

Zatímco Ondřej Klymčiw a Milan Engel už jsou na jídle. David Pabiška si jde prohlédnout místo, kde budou společně spát motorkáři. Je tam 32 paland, takže dohromady pro 64 motorkářů.

autor: jař
Spustit audio