Dakarský deník 15 - V Randýskově bugině jako na svatbě

16. leden 2016

Do cíle 38. ročníku Rallye Dakar zbývá posledních sedm set kilometrů třinácté etapy. Po poledni českého času budeme znát její vítěze. Nás ale pro dnešní Dakarský deník zaujala malá bugina, která už je kvůli poruše motoru mimo soutěž.

Dušan Randýsek stojí u vozu Arctic Cat, buginy, která sice do cíle Rallye Dakar nedorazí, ale o to je zajímavější. Už jenom vlézt do tohoto stroje, je jako do tanku. „Pro někoho, kdo to ještě nezkoušel, je to trochu dramatičtější, ale je to opravdu jenom otázka grifu,“ popisuje Dušan Randýsek.

Málo místa

Nohu musíte zvednout alespoň do metru, protože klec je právě ve výšce jednoho metru a to je náročnější. Teď se musí zabouchnout dvířka. Uvnitř má člověk jako na svatbě, vedle něho není nevěsta, ale Dušan.

„Pravda, je to velmi intimní, jedeme v automobilové kategorii T3 Light, to je nízký obsah motoru 1050 a bohužel to musí táhnout veškerou váhu. Jediná možnost, jak bojovat s nízkým výkonem, je udržovat váhu dole, což je samozřejmě velikost.“ Posezení zase tak nepříjemné není, jsou tu sportovní sedačky. Pod nohama hasicí přístroj. Takže je tady maximálně metr a 20 centimetrů na šířku.

Čtěte také

„Přesně tak, já mám na starosti volant, řazení je automatické, takže nemusíme kvedlat s řadicí pákou, navigátor má spoustu práce s přístroji, takže nikdy nedošlo k tomu, že bychom si tady omakávali kolena nebo to bylo nekomfortní. To auto se sériovými komponenty podávalo obrovský výkon a jsem spokojený s tím co dokázalo. Samozřejmě bych byl radši, kdybychom dojeli až na tribunu.“

Dušan Randýsek dává dohromady svou buginku
autor: jař
Spustit audio