Dakarský deník 7 – rallye Dakar pod nebeskými branami

6. leden 2012

Jako v pohádce O zimní královně si dnes budou připadat účastníci 34. ročníku rallye Dakar v Jižní Americe, alespoň v části šesté etapy. Z horkého území Argentiny totiž přejedou do Chile přes hranici téměř v nebeských výškách.

První motorkář odstartuje do etapy už za tmy, přesně ve 4.15 hodin místního času. Neměřený přesun obrovského konvoje přes hory by neměl trvat déle než osm hodin. Pořadatelé už dopředu počítají s komplikacemi.

Po cestě přes Andy je rozmístěno šest hlídek, které u sebe mají kyslíkové masky, hasicí přístroje, láhve vody a spojení vysílačkou s pořadateli a místní policií. Na pěti místech v horách budou také lékařské týmy první pomoci a sedm aut s lékaři se bude pohybovat přímo v konvoji.

Proč taková opatření? Soutěžící čeká překonání hranice přes průsmyk svatého Františka ve výšce přes 4700 metrů nad mořem. Přestože tady v Jižní Americe začíná léto a teploty v nížinách atakují čtyřicítku, v průsmyku napadl sníh. Teploty se tam v noci pohybují hluboko pod nulou a ani přes den se nedá počítat s tím, že by vystoupily nad nulu.

V kabině auta se to jede

Nejhorší to mají při přejezdu hor motorkáři, kteří někdy doslova trpí. Na vlastní kůži si to vyzkoušel nejrychlejší slovenský motorkář na letošním Dakaru Štefan Svitko.

„Když jsem jel poprvé Dakar v Jižní Americe, měl jsem s sebou navíc jenom pláštěnku. Rukavice jsem měl normálně krosové, takže jsem byl za jízdy zmrzlý až na kost. Letos jsem se dobře připravil, mám s sebou návleky i zimní bundu. Přejezd And je snad to nejhroší, co je pro nás na Dakaru připraveno. Minulý rok byl na hoře sníh, takže očekávám teploty klidně až –10 °C,“ popsal Svitko.

Po překonání And se závodníci hned zahřejí v poušti Atacama, která je nejsušším místem na světě.

autor: jař
Spustit audio