Další smutný příběh z konce války: Smrt postřekovských chlapců

8. květen 2021 11:20, aktualizováno

Z nabyté svobody se obyvatelé Postřekoval na Domažlicku v květnu roku 1945 bohužel radovali jen pár dní. Osud zabitých mladíků připomíná několik pomníků. Pietní akty se letos kvůli koronaviru konaly jen v komorním duchu.

Šest mladých mužů z Postřekova přišlo o život začátkem května 1945, když prohledávali okolní německé vesnice a zabavovali zbraně. Snažili se tak zajistit bezpečnost pro ostatní.

Po osvobození Postřekova americkou armádou byli v sousedních vsích stále ukrytí Němci, kteří měli zbraně, jimiž obyvatele obcí ohrožovali. „Místní národní výbor rozhodl ustanovit pořádkovou službu, která bude postupně do sudetských vesnic chodit a odebírat jim zbraně,“ popsal obyvatel Postřekova Václav Volfík, kterému na konci války bylo 15 let.

Skupina se tehdy vydala směrem k otovskému mlýnu. Dva z mužů opustili mlýn a šli se podívat ještě do blízké hájovny. Na zpáteční cestě však na pořádkovou službu začala z lesa Červený vrch střílet německá armádní jednotka SS. „Ostatní čtyři byli napadeni kulometnou palbou z nedalekého lesa,“ uvedl Václav Volfík.

Dva mladíci byli mučeni a následně popraveni

Jiří Kohout(19 let) a Josef Řezníček(22 let) byli zajati, uvězněni a mučeni Němci ve škole v Otově. Následující den 5. května ráno okolo šesté hodiny pak byli v místní pískovně popraveni. S takovýmto nebezpečím nikdo nepočítal. „Předpokládali jsme, že Němci viděli svou prohru a že se s tím smíří, bohužel přišla msta, nikoho z mučitelů se nepodařilo najít,“ zmínil pamětník Václav Volfík.

Smrt postřekovských chlapců

Pohřeb mučedníků se konal 8. května v Klenčí pod Čerchovem. Účastnilo se ho zhruba 2500 lidí a řada dívek a chlapců přišla v krojích. Smutnou událost dnes připomínají pomníky poblíž otovského mlýna a lomu, kam lidé z Postřekova každoročně pokládají věnce a kytice.

V letošním roce se věnec a květiny pokládaly kvůli epidemické situaci v komorním duchu bez přítomnosti veřejnosti. „Musíme děkovat všem, co nás osvobodili a pochopitelně tyto oběti stále připomínat pro mladou generaci, aby se hrůzy druhé světové války už nikdy neopakovaly,“ uzavřel Václav Volfík.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio