Daniel Raus: Pokleslý film a zločinné protesty

22. září 2012

Kde je hranice mezi protestem a terorismem? Tuto otázku řeší vyšetřovatelé násilných demonstrací v několika islámských zemích, kde byly napadeny americké ambasády. Co se týče Libye, odpověď je zřejmá. Vražda velvyslance a dalších zaměstnanců byla dílem teroristů. Záminkou k divokým protestům se stal film Nevinnost muslimů.

Svět islámu se dal zase jednou do pohybu. Média zaplavily obrázky demonstrantů, kteří věru nemají v očích volnost, rovnost ani bratrství. Rituál pálení americké, britské nebo izraelské vlajky je vrcholem protestů, zavánějících naopak nenávistí a hněvem. Vražedná komanda útočí na americké ambasády a jakýsi duchovní z Egypta žádá evropské a americké muslimy, aby zabili každého, kdo se podílel na filmu, který tenhle poprask vyvolal.

Film Nevinnost muslimů (Innocence of Muslims)

Onen snímek se jmenuje Nevinnost muslimů a je to z uměleckého hlediska naprostá katastrofa. Snůška nesmyslů, herecké výkony na úrovni pokleslého středoškolského dýchánku, cosi mezi nechtěnou groteskou a kolotočem. Má-li se veledílo zakázat, pak z důvodu chabé kvality. O tu ale v islámských protestech kupodivu nejde. Absolutní většina účastníků ten film stejně neviděla, ani neuvidí.

Je to jenom záminka k ventilování frustrace, ze které se jejich svět ne a ne vymanit. Ve 21. století je totiž těžké zůstat v izolaci, pokud nechcete dopadnout jako Severní Korea. Otevřít se světu znamená pocítit vlastní zaostalost – malou ochutnávku jsme zažili přece i my po pádu bolševika. Takže islámské země procházejí modernizací, kterou současně chtějí i nechtějí – a citová náročnost je průvodním jevem.

Film Nevinnost muslimů (Innocence of Muslims)

Když tedy oddělíme zrno od plev, je důležité si uvědomit pár drobností. Co se týče muslimů, ti se potřebují učit náboženské svobodě. Všechno další je vedlejší produkt, včetně demokracie, svobody projevu nebo oddělení trůnu a oltáře. Co se týče Západu (tedy i nás), existuje řada názorů na islám. Včetně krajního, podle kterého nelze islám reformovat, je třeba ho z gruntu zatratit.

Přesně to si myslí tvůrci filmu Nevinnost muslimů. Mají k tomu podle všeho osobní důvody, a možná docela pádné. Do svého uměleckého pokusu to ale vtělili natolik odvážně, že si dáma jménem kinematografie zakryla oči. Marná sláva, ideologie a umění k sobě nikdy velkou láskou neplály. A co se týče otázky, zda je nebo není islám reformovatelný, odpověď musí stejně nakonec poskytnout samotní muslimové.

Film Nevinnost muslimů rozbouřil muslimský svět

Tak to vidí na vlnách Radiožurnálu Daniel Raus.

autor: Daniel Raus
Spustit audio