Dejte šanci mátě – pomáhá při nadýmání, osvěžuje dech a zvyšuje chuť k jídlu

25. květen 2022

Potíže se žaludkem a zažíváním bývají mezi lidmi docela časté. Nespěchejte hned do lékárny, vyzkoušejte nejdřív mátu.

0Osvěžující nápoj z máty má mentolovou chuť, proto se jí lidově říká i větrovka nebo větrová bylina.

Staří Egypťané používali mátu jako voňavku, Řekové a Římané z ní vyráběli první zubní pastu. Je oblíbená jako dochucovadlo do ovocných salátů nebo se v ní také skvěle namarinuje jehněčí.

Pěstovat ji není těžké. Má ráda sluníčko a zálivku – na rozdíl od jiných bylinek, které dávají přednost suchu. Jednu rostlinu můžete pěstovat až pět let.

Mátový čaj

Z máty využijete nejen listy, ale také nať. Listy obsahují silice, mentol, třísloviny a dalších asi 40 účinných látek.

Hodí se na ozdravné čaje proti kocovině – máta totiž zastavuje zvracení, mírní křeče v žaludku, zlepšuje chuť k jídlu a přispívá i k dobrému trávení mastných jídel.

Při pití mátového čaje pamatujte – všeho s mírou. A nedělejte si ho moc silný. Na jeden šálek stačí dva, tři lístky. Vysoká dávka mentolu může žaludek naopak podráždit, místo aby ho zklidnila.

Pojďme si teď uvařit mátový čaj. Jak na to? Na litrovou konvičku čaje potřebujeme 8 lístečků máty. Zalijte je vařící vodou a nechte přibližně pět minut louhovat.

Kromě máty si do konvice můžete připravit ještě citronovou kůru, kterou vložíte do louhovacího sítka konvice. Čaj můžete dochutit medem, ale nemusíte.

Spustit audio

Související