Den vzpomínání na oběti holocaustu proběhl na pražském náměstí Míru

28. duben 2006

Na úterý 25. dubna letos připadl Den vzpomínání na oběti holocaustu, který má hebrejský název Jom ha-šoa. Osud téměř 80 tisíc zavražděných Židů z českých zemí si mohli lidé letos symbolicky připomenout na pražském Náměstí Míru čtením jmen a promítáním fotografií.

"Johannete Koch, narozena 1885, Terezín, Osvětim, zahynula.
Josef Grocensky, narozen 1873, Terezín, Treblinka, zahynul."

Tato a mnohá jiná jména židovských obětí holocaustu zněla na připomínkové akci Jom ha-šoa, kterou uspořádala Česká unie židovské mládeže, ve spolupráci s Institutem terezínské iniciativy. Zeptala jsem se Michala Frankla, proč Jom ha-šoa připadá právě na duben.

Lidé si mohli prohlédnout knihy o holocaustu

"Jom ha-šoa, tedy hebrejsky Den šoa, Den připomínání obětí holocaustu, se připomíná na 27. a 28. Nisanu. Nisan, to je měsíc židovského kalendáře, který zhruba odpovídá dubnu. Toto datum připomíná začátek povstání v Varšavském ghettu v roce 1943. Podle našeho gregoriánského kalendáře by to bylo 19. dubna 1943, kdy špatně vyzbrojení židovští povstalci začali klást odpor německých jednotkám a podařilo se jim vzdorovat po několik týdnů, přičemž německá armáda musela nasadit poměrně velké síly, aby to povstání ve Varšavském ghettu potlačila. To povstání je považováno za symbol toho, že Židé nešli jen, jak se občas říká, na smrt jako ovce, ale že se také bránili a že také bojovali se zbraní v ruce."

Čtení jmen obětí holocaustu

Kolik let se již připomíná Jom ha-šoa?

"Jom ha-šoa se připomíná v Izraeli již od 2. světové války. V českých zemích se také připomíná již déle. Tradičně se tato setkání konají především v Pinkasově synagoze v Praze, kde jsou napsaná jména obětí na zdech. Tato připomínka není uzavřená, každý může přijít, ale ve své podstatě je spíše pro členy židovských obcí, pro pamětníky, pro rodinné příslušníky obětí. Ta dnešní připomínka, která se koná na Náměstí Míru, se liší právě tím, že se koná ve veřejném prostoru, uprostřed Prahy na místě, kam chodí lidé, kteří sami o sobě s holocaustem nemají nic společného. A samo to místo nemá s holocaustem ani s židovskými dějinami přímo nic společného. Nám jde o to, abychom řekli, že šoa je pevnou součástí českých dějin, žel. A že lidé, jejichž jména čteme, byli také obyvatelé Prahy, obyvatelé českých zemí, byli to naši spoluobčané. Že připomínat si jejich osud není jen věcí úzké židovské komunity, ale nás všech."

Prohlížení literatury o holocaustu

Holocaust postihl nejen židovské, ale i romské obyvatelstvo. Pořádáte také nějaké akce na památku Romů?

"My jako Institut terezínské iniciativy jsme organizace, která se specializuje na terezínské ghetto a na dějiny konečného řešení. Nicméně se domníváme, že je velmi důležité připomínat i osudy Romů, kteří byli zavražděni za druhé světová války a jinak pronásledováni. Můžete to vidět například i na vzdělávacích internetových stránkách www.holocaust.cz, které provozujeme, kde romskému holocaustu poskytujeme relativně velký prostor."

Prohlížení knih o holocaustu
Spustit audio