NATO začne bojovat proti vyzbrojování Palestinců v Gaze

Devět zemí Severoatlantické aliance chce společně bránit dodávkám zbraní do palestinského pásma Gazy. Takové úsilí je podle nich jedním z předpokladů trvalého příměří mezi Palestinci a Izraelem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinský ozbrojenec

Palestinský ozbrojenec | Foto: Archiv

Po nedávné válce v Gaze se stalo mezinárodním tématem pašování zbraní Palestincům skrz tunely z Egypta i po moři. Právě námořnictva dotyčných států by měla zachycovat možné zbrojní zásilky, i když k tomu prý nebudou používat sílu.

Dále má jít o výměnu informací a také diplomatický tlak. Na programu se shodli zástupci Spojených států, Kanady a sedmi evropských členů NATO - Česká republika mezi nimi není.

Palestinci většinou používají ke gerilové válce i k teroristickým útokům podomácku vyráběné rakety a ruční zbraně - včetně těch, které v minulosti do Gazy dodaly spřáteleným skupinám Spojené státy a samotný Izrael.

Židovský stát ale poukazuje na to, že se do Gazy dostávají například rakety s doletem až 40 kilometrů, pašované patrně z Íránu.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme