Albánie a Chorvatsko se dnes formálně stanou členy NATO

Ode dneška bude mít Severoatlantická aliance místo šestadvaceti členů osmadvacet. Přistupují do ní Albánie a Chorvatsko. Své ratifikační listiny předají ministerstvu zahraničí Spojených států ve Washingtonu jako depozitáři smlouvy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

NATO

NATO | Foto: NATO

Formální dokončení přístupového procesu Albánie a Chorvatska potvrdil mluvčí generálního tajemníka NATO James Appathurai. Členství obou zemí začíná od okamžiku, kdy jejich velvyslanci ve Washingtonu odevzdají své ratifikační listiny depozitáři.

Ratifikace už byla v Tiraně i Záhřebu dokončená a čekalo se jen na dopis generálního tajemníka Jaapa de Hoop Scheffera, že rozšíření Aliance schválily i stávající členské země. Albánský a chorvatský prezident tak zasednou ke společnému jednacímu stolu s ostatními členy Aliance už na summitu k 60. výročí vzniku NATO. Ten bude v pátek a sobotu ve Štrasburku ve Francii a v Baden Badenu a Kehlu v Německu.

Související příspěvky:
Slovinsko ohrožuje přijetí Chorvatska do NATO
NATO vítá budoucí členy - Chorvatsko a Albánii
NATO přizve do aliance Chorvatsko a Albánii, Makedonii zatím ne

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme