Na německo-francouzském pomezí začíná výroční summit NATO

Hledání nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance, podpora misím NATO, vztah k Rusku, americká protiraketová obrana nebo vývoj na Balkáně. O tom se bude mluvit na výročním summitu Severoatlantické aliance. Ten dnes začíná symbolicky na pomezí odvěkých rivalů Francie a Německa.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Summit NATO-USA, Baden-Baden II.

Summit NATO-USA, Baden-Baden II. | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Šéfové vlád a prezidenti 28 členských zemí se sejdou v německých městech Baden-Baden a Kehl, pak bude summit pokračovat ve Štrasburku ve Francii, která se vrací do severoatlantických vojenských struktur. Jen na německé straně hranice má na bezpečnost státníků dohlížet 15 tisíc policistů.

Politici zahájí summit slavnostním koncertem v lázeňském domě v Baden-Badenu. Potom mají prezidenti a premiéři na pracovních večeřích mluvit hlavně o nové bezpečnostní strategii Aliance a jejích vztazích s Ruskem. Šéfové resortů obrany budou projednávat podporu misím NATO ve světě. Hlavně v Afgánistánu. Ministři zahraničí se budou na svém setkání zabývat vývojem na západě Balkánu. Přivítají nové členy Aliance Albánii a Chorvatsko. Mohli by mluvit i o situaci v balkánském Kosovu.

Francie znovu získá plné členství v NATO

Aliance také přijme zpět do svých vojenských struktur Francii. Paříž odešla z vojenských složek NATO v roce 1966 za vlády prezidenta Charlese De Gaullea. S odchodem Francie z vojenských struktur paktu se také přesunulo sídlo Aliance z Fontainebleau do Bruselu.

Po 34 letech se Francie vrací a zapojí se i do strategického plánování Severoatlantické aliance. Autonomii si zachová jen u svého jaderného arzenálu, který Paříž považuje za základ své obranné doktríny.

Díky návratu Francie do vojenských struktur NATO by se podle českého velvyslance při Alianci Štefana Füleho mělo do jejího velení zapojit asi 700 francouzských důstojníků.

"Předpokládám, že Francie zaujme i některá z těch důležitých velitelských struktur. To není jen jakýsi návrat k normálu, ale je to opravdu o plnohodnotném vojenském zapojení."

Rozhovor s českým velvyslancem při NATO Štefanem Fülem vám Radiožurnál nabídne v poledních Ozvěnách dne.

Doprava ve Štrasburku zkolabovala dřív, než summit NATO začal

Dopravní problémy už nastávají kolem Štrasburku - města na hranicích s Německem. Přitom bude metropole Alsaska hostit summit NATO až v sobotu. Už dnes se tam ale setkají francouzský a americký prezident.

Zátarasy, uzavřené silnice a dálnice, přerušené tramvajové trasy a tisíce policistů s auty a vodními děly v ulicích v centru Štrasburku. Francouzská policie se v předstihu připravila na případné demonstranty proti Severoatlantické alianci.

Summit NATO se sice do Štrasburku přesune z Německa až v sobotu, ale radnice už preventivně částečně zrušila tramvajový provoz, který je páteří dopravního systému Štrasburku. Obyvatelům tak připravila těžké chvíle při cestách do práce.

Zavřený je také úsek dálnice vedoucí směrem od Paříže a autostráda kopírující tok Rýna. Část středu města je uzavřená také kvůli dvoustranným jednáním mezi prezidenty Sarkozym a Obamou.

Přečtěte si také:
Albánie a Chorvatsko budou členy NATO už na dubnovém summitu aliance
Polsko zvyšuje počet svých vojáků v Afghánistánu
Česká republika je členem NATO už deset let
Severoatlantická aliance obnoví normální vztahy s Ruskem
Britští vojáci opustí v příštích měsících misi KFOR v Kosovu

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme