Česká televize a Český rozhlas vstupují do DVB-T2, benefitem bude vysoké rozlišení

29. březen 2018

Start této terestrické sítě je pro Českou republiku mimořádnou událostí. Nikdy v historii se nestalo, že by nový digitální multiplex startoval v jednu chvíli na tak velkém území.

Úderem desáté hodiny dopolední spouští Česká televize svou Přechodovou síť 11 ve standardu DVB-T2, jejíž součástí budou všechny její programy ve vysokém rozlišení – bez regionálních verzí. Veřejnoprávní médium zároveň umožní vstup do tohoto multiplexu také Českému rozhlasu. Majitelé televizorů a set-top boxů s podporou standardu DVB-T2/HEVC budou moci sledovat pět programů České televize v HD kvalitě a poslouchat osm rádií ČRo.

Kompletní přehled vysílačů, které budou jako součást Přechodové sítě 11 spuštěny, přinášíme v přehledné tabulce níže. Pro českou televizní digitalizaci jde bez pochyby o historický okamžik. Nikdy v minulosti se nestalo, že by nová digitální síť startovala v jednu chvíli na tak velkém území. Od desáté hodiny dopolední bude DVB-T2 multiplex dostupný okamžitě pro 98,7 % populace České republiky a ve finále jich pokryje 99,6 %. Se zpožděním odstartují pouze vysílače Vimperk (20. dubna), Chomutov, Trutnov a Zlín (všechny tři 10. května).

V případě, že máte o nový DVB-T2 multiplex zájem, benefitem budou zejména programy ČT 24 HD, ČT :D a ČT art – doposud na omezeném území byly dostupné pouze kanály ČT 1 HD, ČT 2 HD a ČT Sport HD – musíte být vybaveni odpovídajícím přijímačem. V případě, že přijímáte signál prostřednictvím individuální antény a sledujete již programy České televize, neměli byste mít v této snaze žádnou vážnější překážku. Větším problémem jsou takzvané společné televizní antény (STA), kde musí odpovídající úpravu provést servisní firma, která vám připraví kalkulaci.

Česká televize věnuje přechodu na DVB-T2 velkou důležitost. Prostor mu dala mimo jiné ve středečním odpoledním Studiu ČT 24, kde byl hostem výkonný ředitel techniky veřejnoprávního média Michal Kratochvíl, a podle informací webu Digitální rádio by této problematice, pokud se plány nezmění, měla věnovat i dnešní vydání večerního pořadu Devadesátka, který startuje na zpravodajském kanálu ČT 24 po 20. hodině. Hosty by měli být Pavel Hanuš, vedoucí projektové kanceláře České televize; Pavel Dvořák, vedoucí expertní skupiny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací.

Na internetových fórech a sociálních sítích sbírá mezi některými diskutujícími kritiku za vstup do DVB-T2 Český rozhlas, který podle jejich názoru „do pozemního vysílání nepatří“. Terestrická platforma může být do budoucna ale pro veřejnoprávní médium velmi zajímavým prostorem, jak k cílovým posluchačům dostat doplňkové služby. Je třeba si uvědomit, že DVB-T v současné době využívá téměř 60 % populace jako primární zdroj signálu. Český rozhlas podporuje všechny distribuční signály a je přítomný pochopitelně na satelitu i v kabelových sítích nebo na internetu. Pozemní platforma DTT nebude technologii DAB+ do budoucna kanibalizovat.

Seznam DVB-T2 vysílačů - Česká televize a Český rozhlas

Vysílače DVB-T2 Přechodové sítě 11. (Zdroj: Česká televize)

autor: lukpo
Spustit audio