Divadlo je prostě taková psychofyzická záležitost

26. březen 2014

Davida Novotného určitě znáte, protože v hereckém životě měl štěstí. Pracoval v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích, ale už několik let působí v Dejvickém divadle, kde dostává spoustu zajímavých hereckých příležitostí. Vystupuje tam po boku Ivana Trojana, Martina Myšičky nebo Táni Vilhelmové a pod vedením Miroslava Krobota. Hrál taky pilota Mrtvého ve Svěrákově filmu Tmavomodrý svět. Nedávno měl premiéru film o fotbalových fanoušcích Non plus ultras, kde dostal jednu z hlavních rolí po boku Vladimíra Dlouhého. Pro rozhovor jsme se setkali v kavárně u zdi Trojského zámku pod místními vinicemi. Ihned mi nabídl tykání, proti čemuž jsem nic neměl. Seděl proti mně veselý a živelný člověk a trochu s neklidem čekal, na co se ho budu ptát.

Stellium mezi planetami Jupiter, Uran a Pluto ve znamení Panny: Jde o velmi silně působící spojení. Jako člověk jsi měl na své cestě velkou dávku štěstí, dojít na určité výsluní slávy po poctivé práci mělo být pro tebe určitým zadostiučiněním. Svou nápaditost a fantazii, i múzické nadání, jsi měl sklon prakticky uplatnit. Bytostně vycházíš z originálního pohledu na život, který si rád užíváš, a máš potěšení už jenom z něj samotného. Vítáš taky rád zábavnou společnost, která tě považuje za svého dobrého člena a baviče. Nechybí ti ani určitá dobrodružnost.

Cítíš se jako dítě štěstěny, které má pocit zadostiučinění, třeba z angažmá ve skvělém souboru a z dobrých hereckých příležitostí?

David Novotný

V podstatě by se to dalo takto říci. Ale za hlavní úspěch považuji, že mám stálé angažmá v souboru Dejvického divadla. I ta práce a píle platí, i když se od puberty nepovažuji za zvlášť pilného člověka. Nějakou práci za sebou cítím, ale ne, že by šlo o vagóny složeného uhlí, samozřejmě. A štěstíčko? Zatím to zaklepu, vypadá to, že mi přeje. Ale byl bych rád, kdybych věděl, že jsem se o něj zasloužil a ne že všechno mi jen tak spadne do klína.

Užíváš si už jenom samotný fakt, že máš ze života většinou potěšení?

Tak to můžu úplně zodpovědně říct, že ano. Prostě nechci mít za života peklíčko, chci si ho užívat. I když přijdou nějaké životní rány, tak se je snažím vnímat jako nějaké poselství odněkud, co mi chce něco důležitého naznačit. Osobně se snažím z těch svých dvou blíženeckých tváří vybírat tu, která má úsměv nahoru, ale ne křečovitý.

Hovořil jsem o tvé originalitě. Považuješ to za svou osobní výhodu?

Rozhodně. Osobitosti si opravdu cením a chtěl bych být skutečně originální. Protože jednou z věcí, kterou nemám rád, je zastupitelnost člověka, kdy se neprojevuje jeho vlastní jedinečnost. Takže originalita je u mě hodně vysoko, velmi si ji považuji.

Konjunkce mezi planetami Venuše a Saturn ve znamení Býka: Svoje vyjadřovací schopnosti jsi měl výrazné už v mládí, musel jsi ale na nich soustavně pracovat. Ve tvých uměleckých snahách ti nejvíce pomohli přátelé, rád vzpomínáš na jejich podporu. Jako tvrdohlavý člověk si nedáš jen tak něco líbit, máš rád spolehlivost a nohy pevně na zemi. V mladším věku jsi se nechtěl vázat, ale teď už trochu víc chápeš spojení citu a zodpovědnosti vůči druhým lidem.

Musel jsi v mládí výrazně pracovat na svých schopnostech? Pomáhali ti tví přátelé?

Myslím si, že jsem ani nemusel na nich výrazně pracovat, schopnosti jsem měl nějak dané svými předky a jejich nadáním. A přátelé? Mně spíš pomáhali samotní rodiče. Všechno bych rád trochu "zakuklil" do mojí rodiny, ty svoje schopnosti a celkové rodinné přání, aby se mi dařilo v oboru, který jsem si vybral. Moji kamarádi jsou spíš v určitém pozadí, neměli na mě výraznější vliv.

Jakou cítíš zodpovědnost vůči blízkým?

To bylo zajímavé, že já jsem se v mladším věku nějak výrazně vázat nechtěl, vyjádřil jsi to velmi správně. Pak jsem se ale nechtěl vázat ani ve starším věku. Teď mám už dlouhou dobu děvče, zrovna se nám čerstvě narodilo miminko. A tato fakta sama o sobě mě k nim trošku připoutávají a nutí mě se nad mírou mojí zodpovědnosti přinejmenším zamyslet.

Označil by ses spíš za tvrdohlavého, nebo svobodomyslného člověka?

David Novotný v kavárně

Možnost za B je absolutně správně. I když si samozřejmě asi někdy nechci uvědomovat, že jsem tvrdohlavý. To by asi nebyla pravda a popírat svou horkou hlavu se mi nechce. Ale sám bych si rozhodně z těch dvou možností vybral tu svobodomyslnost, volnomyšlenkářství, které se ale někdy mění až v paniku.

Trigon stellia ve znamení Panny na Lunu a Merkura ve znamení Býka: Optimismus se u tebe propojuje s určitou kritičností k sobě, tvoje přemýšlivost a učenlivost byla trochu pomalejší. Potom ale výsledky stály za to, máš smysl pro šťastné využití svých poznatků. Většinou ale reaguješ velmi rychle, když se v tobě probudí nápaditost ve spojení s tvorbou a projeví se skrytá živelnost povahy. Jinak jsi ale spíš pohodový typ člověka.

Jsi spíš pomaleji, nebo rychleji uvažující člověk? Umíš využívat nabyté poznatky v životě?

Doufám že ano, protože jsem měl vždy rád soutěžení. Potřeboval jsem být lepší nebo rychlejší než ostatní v myšlení, v běhu, v čemkoli. Takže ta soutěživost člověka nutí, aby dělal vše rychleji a lépe. Rychleji vymyslel jakoukoli strategii pro cokoliv. Mám rád takové soutěže, kdy jsi odkázán sám na sebe a musíš přežít a něco pro to udělat. Vždy mě fascinoval příběh Robinsona Crusoe na opuštěném ostrově uprostřed oceánu.

Pohoda, živelnost - střídají se u tebe nálady, nebo se tvůj vnitřní rytmus odvozuje od rozdělení práce-tvorby a odpočinku?

Myslím, že jsem hodně náladový typ člověka. Ale sám se snažím, aby převládala moje zábavná stránka. Někdy až týrám své bližní tím, že si myslím, že se se mnou nebaví. Pak se ve mně probudí asi nějaká ješitnost a mám chuť všechny pobavit. Najednou se divím, když se nebaví, a nakonec jsem nekompromisní v tom, že teď se bavit budou. Jinak já budu smutný a prostě odcházím pryč. I podle výše řečeného si ale myslím, že by lidi o mně určitě řekli, že náladový jsem.

Kvadratura mezi Sluncem ve znamení Blíženců a konjunkcí Jupitera a Pluta ve znamení Panny: Máš sklon si sám před sebe ve svém životě klást překážky. Proto jsi musel projevovat vnitřní úsilí, které ti až posléze přineslo úspěch. Máš trochu problém se smyslem pro míru, co se týče požitků, ale pak zafunguje tvoje inteligence a sklon k pracovitosti.

Kladeš si ve svém životě před sebe překážky?

David Novotný

Aniž by to bylo nějaké úmyslné, tak mi je život vlastně klade sám. Ale je velmi dobře možné, že se o vše nějakou měrou zasluhuji sám, ale nevím o ní, působí skrytě. Čili se bojím osobního ustrnutí, takže si je kladu a vyhledávám možnosti, jak by mi mohly být kladeny, abych je překonával.

I díky divadlu si člověk lépe uvědomí své vnitřní síly. Co stojí za to, aby se projevily?

Samotná ventilace všeho je dobrá. Ventiluji na divadle to, co v sobě nakumuluji za sílu, ať je pozitivní nebo negativní. Nějakou radost nebo nějaké "blití", co v sobě nosím. Když je toho moc, nemůžu si to v sobě nechat. Potom ale stojí zato energii dávat a od druhých přijímat, například s obecenstvem. Když vím, že se ta výměna mezi námi během představení děje, pak jde o velkou satisfakci. Najednou si uvědomím, že moje snažení má význam.

Z čeho máš v životě radost? Jdeš někdy přes míru? Kdy se člověk učí sebekontrole?

Já mám radost ze života samotného. Třeba když se snažím v každé chvíli něco vypozorovat a i z nějakých špatných věcí si pro sebe vybrat nějaké jejich dobré stránky. Mám tak radost ze spousty věcí. Teď mám například velikou radost ze svého miminka. Přijde mi, že je přece tak jasné, jak se člověk cítí. Pak chci být originální, protože se mi nezdá moc originální, když mám radost ze svého dítěte. Ale nakonec je to stejně pro mě největší radost. Přes míru jdu často, hlavně v té ukvapenosti a rychlosti vyjadřování. Často si za tím stojím a pak dochází k pomalému usmiřování těch, které jsem třeba cestou urazil. Většinou to tak musí být. Myslím, že se učím sebekontrole ve chvíli, kdy ze sebe vypustím nějakou vnitřní "špínu" a pak se ji snažím vrátit zpátky. Příště se musím rozmýšlet, jak rychle bude ze mě nějaká "špína" vychlístnuta. Doufám, že je to pro ostatní snesitelné a všechno napravuji.

Opozice mezi Lunou ve znamení Býka a Neptunem ve znamení Štíra: Máš v sobě rozhodnost a sebedůvěru i prozíravost, to vkládáš do své tvorby. Na druhou stranu ale máš problémy s každodenním životem, jsi trochu nepořádný, ale přesto máš svůj domov rád. Občas si potřebuješ uspořádávat svoji představivost, díky čemuž na sobě neustále pracuješ a výsledky ti už potom stabilně zůstávají.

Jsi rozhodný a sebevědomý člověk?

Myslím, že jsem sebevědomý a že si to o mně lidi myslí, ale v podstatě zase o sobě na druhou stranu vím, že jsem hodně stydlivý a nesmělý. Když mě někdo "načape", jdu přes to tím, že se snažím vypadat sebevědomější, než jsem. To je takové nepěkné, ale jde o nějakou obranu. Mojí největší bolestí je to, že moje rozhodnost je v některých případech nekompromisní a v jiných naopak hodně dlouho váhám. Možná ale, že si nakonec přes veškeré dlouhé váhání vyberu špatně. Myslím si proto, že úplně rozhodný nejsem.

Co má cenu, aby člověk v životě stíhal? Jsi spíš pořádný, nebo ne?

Z této otázky by mělo radost moje děvče, se kterým žiji už šest let. Myslím, že když řeknu, že jsem nepořádný, ona se tomu pak zasměje a řekne, že jsem normálně dobytek. To je mi úplně jasné. Já jí ale v podstatě pořád říkám, aby mi věci neschovávala a nepřerovnávala. Protože jen tak vím, kam hrábnout, abych ve svém "bordelu" našel věci, co hledám. Ale to je typicky chlapské. A co má cenu, aby v životě člověk stihl? Jde o velmi zásadní otázku. Nechtěl bych na nějakém sklonku svého života přijít na to, že jsem něco zásadního prošvihl. Já vlastně nevím, co mám stíhat. Opravdu se tím životem chci bavit, to je ale možná někdy málo. Položil jsi mi zapeklitou otázku! Já bych nerad řekl něco, na co bych za dva roky přišel, že jsem to jen tak "plácl" a že bych teď řekl něco velmi jiného. Všechno se točí, i samotné planety se točí a jakoby vrtí a letí to s námi, my se v sobě taky vrtíme. Chtěl bych kolem sebe trousit úplně nenápadně takovou tu pohodu, ze které se pak odvíjí spousta věcí. Já vím, že důležité je zdraví a že když má člověk peníze, nemusí být zároveň šťastný, jde ale o určité fráze. Chci stíhat rozdávat, rozdat toho co nejvíc. I když by to nakonec bylo jen jednomu nebo dvěma lidem, kteří mi pak, až budu dodýchávat, řeknou: "Stihnul jsi mi dávat tohle a tohle", tak asi umřu nějak šťastný. Je ale divné o tom takto mluvit v pětatřiceti letech!

Pracuješ na sobě neustále? Máš radost z výsledků své práce?

Přesně o tom jsem mluvil, že bych nerad ustrnul na nějakém bodě, který by mě nenakopl někam dále. A velkou radost mám z výsledků své práce, pokud jsou z mého pohledu kvalitní. Trochu se vyhýbám slovu práce, protože sama nějak v mém případě přichází tak zvláštně automaticky. Čili já vlastně pracuji, ale nejde o žádnou dřinu. Snažím se nějak nedávat najevo, že jsem upracovaný, i když často bývám. Divadlo je prostě taková psychofyzická záležitost, že občas jsem úplně mimo. Vlastní hlavu musím potom vyvenčit tak, abych se dal do pořádku. Fotbalista si lehne do vířivky, rozmasíruje si svaly a je prostě tam, kde má být. A já musím jít třeba do Stromovky, tam "vyluftovat", abych dobře pokračoval dál.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio