Doplňte si povinnou výbavu!

25. srpen 2011

Pro případ nehody máme v autě v rámci povinné výbavy výstražný trojúhelník, vestu a ještě lékárničku. Každá nehoda je však jiná, a kdybychom měli v autě předepsáno, co by se nám popřípadě mohlo hodit, asi bychom toho do kufru už moc nenaložili. Přesto jsou drobnosti, které moc místa nezaberou a mohou se hodit.

U vážné dopravní nehody jde o vteřiny, a to především v prvních okamžicích po nárazu. Důležité je místo nehody označit, aby nebyl zraněn někdo další, a to ani z řad zachraňujících. Výstražná vesta je proto tak důležitá a povinná stejně jako výstražný trojúhelník. Daleko užitečnější a praktičtější jsou však nejrůznější varovná světla.

„Buď jsou na bázi chemických světel, což jsou například jednoduché tyčinky – ty zlomíte a tím vlastně smícháte dvě tekutiny, které obsahují, a následně nastane chemická reakce, která vyvolá světelnou reakci. Tato varianta je tedy zcela bez použití elektrické energie. Potom existují světla napájená baterií, která vydávají všelijaké světlené signály a pomocí magnetu se dají připevnit na karosérii vozu,“ informuje Petr Štěpánek z výhradního zastoupení amerického výrobce záchranářských pomůcek ResQMe.

Pro případ dopravní nehody nebo třeba i na turistické túry je vhodné pořídit si takové světlo v odpovídající kvalitě. Ne jen nějakou hračku. „Na trhu se prodává spousta druhů chemických světel. Jedna skupina jsou takzvaná funny světla neboli světla pro zábavu, u kterých výrobci negarantují dobu a intenzitu svítivosti. Potom však existují světla určená, řekněme, pro průmysl nebo bezpečnost práce a tam výrobce garantuje například 8- nebo 12hodinovou svítivost. Ta je vždy uvedena na obalu.“

Powerflare – výstražné světlo

Vyrábí se i světla, která odolávají vodě, můžete je přejet, vysílají světelný signál SOS, jsou viditelná až ze vzdálenosti deseti kilometrů a tak dále. Drobností, kterou pro případ dopravní nehody můžete mít na klíčku od auta, je kvalitní řezák bezpečnostního pásu. „Řezač by měl fungovat tak bezpečně, aby nemohl zranit uvíznutého pasažéra ve vozidle, ale zároveň aby byl velmi jednoduchý na použití – maximálně ve třech krocích by měl být efektivně použitelný. Jedním z nich je například malý přívěsek na klíče, který v sobě ukrývá rozbíječ skla a řezač pásu – můžete ho mít uložen pro případ potřeby i v palubní desce,“ říká Petr Štěpánek.

Věřte, že taková drobnost dokáže u vážné dopravní nehody zachránit život v případě potřeby daleko efektivněji než sebelepší lékárnička, protože než ji stihnete najít, zraněný může vykrvácet nebo v autě uhořet.

autor: pgj
Spustit audio