Všehokniha 15.1.2019

17. březen 2019

Dismanův rozhlasový dětský soubor zahrál 15. ledna v kostele Sv. Anežky České na Spořilově představení s názvem Všehokniha - podle stejnojmenné knihy Guuse Kuijera v překladu Magdy de Bruin Hüblové.

Po představení se všichni v sále setkali a popovídali si s psycholožkou PhDr. Annou Stodolovou, která se dlouhodobě zabývá tématem násilí v rodinách a snaží se pomoct lidem, kteří zakoušejí násilí ve vztazích na sobě, kteří se k někomu blízkému násilně chovají, a pracuje i s páry, kde dochází k násilí vzájemnému.

Všehokniha 15.1.2019

Jaká je nejčastější příčina vzniku domácího násilí?
Na tuto otázku je obtížné jednoduše odpovědět. Často se setkáváme s tím, že se jeden z partnerů začne chovat násilně a druhý si to z nějakého důvodu „nechá líbit“. Nedá jasně najevo, že takovéto chování je nepřijatelné. Důvodů, proč to neudělá, může být mnoho. Může se bát, že by o partnera přišel. Může se bát, že by se mu partner pomstil. Také si ale může myslet, že takové chování je normální nebo že on musí všechno vydržet. Druhou věcí potom je, proč se někdo začne chovat násilně. Ve značném procentu případů Ti, kteří se dopouštějí násilí ve vztazích, sami v dětství násilí zažili.
(z rozhovoru s Annou Stodolovou, ptala se Michaela Tučková)

Všehokniha 15.1.2019
autor: Hana Novenková
Spustit audio