Brundibár a …a bolelo nebe 30.1.2019

27. leden 2019

„1 pryčna, 1 deka, 1 vesta, 1 miska + 1 lžička, 5 – To je věcí pět. To je teď můj svět“.

Anonymní báseň dítěte internovaného za 2. světové války v terezínském ghettu lapidárně a velmi přesně popisuje podmínky, v jakých se ocitly děti po příjezdu do Terezína. Hlad, strach i beznaděj, a jak píše ve své básni Dagmar Hilarová „červotoč letargie“, postupně nahlodávaly jejich každodenní snahu o udržení alespoň zdání běžného života, na jaký byly zvyklé.

Přesto se v tomto pro nás dnes už těžko představitelném prostředí snažili dospělí pro děti vybudovat jakési „ostrovy v rozbouřeném moři“. Ať už to byla snaha o další vzdělávání dětí, kulturní a sportovní akce, vydávání časopisů nebo třeba nastudování dětské opery Brundibár Hanse Krásy a Adolfa Hoffmeistera.

Dismanův rozhlasový dětský soubor se do této doby vrací hned dvěma svými představeními. Dětskou operu Brundibár nastudovala s DRDS Zdenka Fleglová a představení bylo odehráno v mnoha reprízách doma i v zahraničí.

Brundibár 1.11.2018

…a bolelo nebe je inscenací sestavenou z deníků, básní, článků z časopisů vydávaných dětmi v Terezíně, dopisů a zápisků do památníčků a skládá tak obrazy ze života dětí internovaných za druhé světové války v terezínském ghettu.

...a bolelo nebe 24.1.2019

Srdečně vás zveme 30. ledna v 18 hodin do Malého sálu Divadla Minor.
Jana Franková

autor: Jana Franková
Spustit audio