Do velké krajiny Dudédu a Kam zmizela Rebarbora? - Minor 27.3.2018

9. únor 2018

Dismanův rozhlasový dětský soubor srdečně zva na dvojpředstavení 27. března 2018 v 18.00 hodin do Malého sálu divadla Minor. Během večera uvidíte představení Do velké krajiny Dudédu a Kam zmizela Rebarbora?

Do velké krajiny Dudédu
Tenkrát bylo ledacos pruhované nebo puntíkované, něco bylo i kostičkované, ale barevné nebylo nic...Tak začíná pohádka O kohoutech, bouřce a duze, kterou poslal z husákovského vězení svým dcerám Františce a Martě Ivan Martin Jirous (1944 – 2011). Básník, výtvarný teoretik a kritik, vůdčí postava českého undergroundu, signatář Charty 77.

Kam zmizela Rebarbora - pozvánka

Z jeho pohádek, básní a dopisů vzniklo představení Do velké krajiny Dudédu, jehož premiéra se s laskavým svolením Františky a Marty Jirousových uskutečnila 29. března 2017.
Dismančata sepsala otázky, které jsme poslali Františce a Martě Jirousovým. Na jednu z nich – Nebály jste se u tatínkových pohádek? – Marta odpověděla: „Táta pohádky většinou zasadil do prostředí, ve kterém jsme vyrůstaly, takže nám to bylo blízké - sporák, uhlák, studna, dvůr, všechno jsme si uměly dobře představit. On byl ve vězení a my doma. Ale tím, že psal pohádky, které se odehrávaly u nás doma, se to všechno propojilo a byli jsme tak všichni zase spolu.“
Vydejte se s námi do světa, kde „kočky můžou bejt červený a fialový“, do krajiny v láhvi a tam, kde myši šustí kožíšky….

Do velké krajiny Dudédu


scénář a režie: Jana Franková
scénografie: Magdalena Bartáková.
stínohra a loutky: děti z DRDS a Magdalena Bartáková
hudba: Jakub Sejkora.
technická spolupráce: Jan Hnilička

Kam zmizela Rebarbora

Kam zmizela Rebarbora?
Na Ostrově paměti jsou zvláštní váhy se dvěma miskami. Do jedné se ukládají všechny dobré věci, které si lidé pamatují, ve druhé se hromadí všechno zlé. Miska s dobrými věcmi už je tak lehká, že druhou misku neudrží. Ta se co nevidět potopí, moře zhořkne všemi těmi zlými věcmi a otráví celý svět. Ale je tu ještě Rebarbora! Vydejte se spolu s ní na Ostrov paměti, seznamte se s Nejustaranějším a zjistěte, k čemu může být užitečné zatahat se za uši…

Podle stejnojmenné knihy Ivy Procházkové, s jejím laskavým svolením hraje Dismanův rozhlasový dětský soubor.
Scénář a režie: Jana Franková
Výprava: Magdalena Bartáková
Režijní a technická spolupráce: Jan Hnilička

autor: Hana Novenková
Spustit audio