Všehokniha - kostel sv. Anežky České na Spořilově 15.1.2019

17. březen 2019

Dismanův rozhlasový dětský soubor srdečně zve 15. ledna do kostela Sv. Anežky České na Spořilově na představení Všehokniha podle stejnojmenné knihy Guuse Kuijera v překladu Magdy de Bruin Hüblové. Představení je vhodné pro děti od 12 let.

„Tomáš viděl věci, které nikdo jiný neviděl. Nevěděl, čím to je, ale bylo to tak odjakživa.“ Tak začíná kniha nizozemského autora Guuse Kuijera, jednoho z nejvýznamnějších nizozemských spisovatelů pro děti a mládež, jediného nizozemského laureáta mezinárodní Ceny Astrid Lindgrenové, označované za Nobelovu cenu pro dětskou literaturu. Ve „Všehoknize“ vypráví příběh malého Tomáše, který před krutou realitou tyranského otce utíká do snění a představ. Ty mu dávají naději a sílu, aby se nakonec svému otci postavil a stal se tím, čím odjakživa chtěl být, až vyroste: šťastným.

Všehokniha

Po představení je možné se setkat a popovídat si s psycholožkou PhDr. Annou Stodolovou, která se dlouhodobě zabývá tématem násilí v rodinách a snaží se pomoct lidem, kteří zakoušejí násilí ve vztazích na sobě, kteří se k někomu blízkému násilně chovají, a pracuje i s páry, kde dochází k násilí vzájemnému.

Jaká je nejčastější příčina vzniku domácího násilí?
Na tuto otázku je obtížné jednoduše odpovědět. Často se setkáváme s tím, že se jeden z partnerů začne chovat násilně a druhý si to z nějakého důvodu „nechá líbit“. Nedá jasně najevo, že takovéto chování je nepřijatelné. Důvodů, proč to neudělá, může být mnoho. Může se bát, že by o partnera přišel. Může se bát, že by se mu partner pomstil. Také si ale může myslet, že takové chování je normální nebo že on musí všechno vydržet. Druhou věcí potom je, proč se někdo začne chovat násilně. Ve značném procentu případů Ti, kteří se dopouštějí násilí ve vztazích, sami v dětství násilí zažili.
(z rozhovoru s Annou Stodolovou, ptala se Michaela Tučková)

Představení v kostele Sv. Anežky České začíná v 18 hodin, 15. ledna 2019. Vstupné je dobrovolné. Těšíme se na vás.

Spustit audio