Dřín připomíná šípky nejen vzhledem, ale i léčivými účinky

7. prosinec 2022

Dřín může být okrasná dřevina, ale dřín obecný má plody jedlé a dokonce léčivé. Dřín je doma v Koreji nebo v Japonsku, ale roste i u nás.

Dřín má rád sluníčko. Zjara kvete žlutými květy. Snese i sušší podmínky, protože má hluboké kořeny, které si vláhu najdou.

Tmavě višňové plody jsou jedlé – hodí se na zavařeniny, sirupy, kompoty nebo na odvary.

Dřín používají v tradiční čínské medicíně při léčbě cukrovky. Pozitivně ovlivňuje metabolismus cukrů, zároveň zvyšuje citlivost buněk na inzulín.

Dřín pomáhá při léčbě nízkého krevního tlaku, při jaterních problémech nebo dokonce při nadměrném pocení. V lidovém léčitelství se dřínky doporučují při trávicích potížích, střevních problémech, a to akutních i chronických.

Velmi chutný je dřínový kompot. Na jeho přípravu si nachystejte 1 l teplé vody, v něm rozpusťte půl kg cukru-krystal. Omytými plody dřínu naplňte sklenice a zalijte je roztokem. Uzavřete víčkem, sterilujte 20 minut při 85 °C a je to.

Když zkombinujete dřínky s brusinkami a hruškami, máte výbornou přílohu třeba ke zvěřině. Z plodů si ale můžete vyrobit i sirup se spoustou vitamínů. Můžete je nakládat do lihu nebo si z nich vyrobit víno. Kromě vitamínů je v dřínu i hodně kyselin a pektinu, má tedy dobré želírovací schopnosti.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Bylinkopedie
Spustit audio

Související