Duchovní kritizují zásah policie v muslimských modlitebnách. Ministr policisty brání

10. květen 2014

Policejní razii z pátku 25. dubna v muslimských modlitebnách kritizují duchovní několika církví i náboženství. K zásahu se společně vyjádřili židé, křesťané a muslimové sdružení ve fóru Společný hlas. Žádají policii, aby neprodleně vysvětlila důvody tohoto zásahu, protože informační vakuum dává prostor spekulacím, které vedou k šíření nepřátelských postojů vůči muslimům.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ovšem prohlásil, že zásah policie v Islámské nadaci v centru Prahy byl v pořádku: „Policie vyhodnocuje tento zásah podle českého práva jako oprávněný, včetně taktiky. To znamená, včetně vstupu do mešity v pátek. (…) Měli informace o tom, že právě při této páteční modlitbě má dojít k masivní distribuci této knihy.“

Kritičtí duchovní

Proti zásahu policie se mezi prvními postavil římskokatolický kněz Tomáš Halík, který ve svém prohlášení, zveřejněném v elektronickém magazínu Christnet.cz, mj. uvedl, že „necitlivý zásah české policie proti našim bratřím a sestrám muslimům v čase modlitby byl nepochybně hřích – jako každý čin, který zraňuje, rozněcuje nenávist a provokuje ducha pomsty.“

Kriminalisté z ÚOOZ zasahují v sídle Islámské nadace v ulici Politických vězňů v Praze

Nepřiměřenost a nevhodnost zásahu policie kritizují faráři Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal a Matěj Opočenský, kteří v otevřeném dopise vyzvali policii, „aby vyvrátila podezření, že šlo o zásah, který měl za cíl zejména zastrašit jednu z menšin na našem území“.

Policejní zásah kritizuje také teolog Pavel Keřkovský, který na ETF UK přednáší etiku: „Byli jsme rozezleni přístupem policie, která je tak neinformovaná, že nerozlišuje mezi islamisty a pokojnými účastníky bohoslužeb.“

Protestní modlitba muslimů na Letné

Podle Keřkovského zaručují české zákony právo na bohoslužebný život všem věřícím, muslimy nevyjímaje. Teolog se spolu s dalšími obrátil na představitele své církve, aby policii požádali o prošetření zásahu.

Vedení českobratrské církve evangelické následně vydalo prohlášení, kde se mimo jiné uvádí:

(…) Do kostelů a chrámu se také uchylovali poražení, pronásledovaní, ohrožení. Hledali zde azyl, pomoc, milosrdenství. To, že byl narušen tento prostor a toto nepsané právo v pátek 25. dubna v muslimských modlitebnách v Praze českou policií, není dobré znamení pro věřící spoluobčany ani demokratickou společnost. (…) Proto v nás zásah Policie ČR v muslimských modlitebnách vyvolává silné pochyby, zda policie jednala odpovědně a po právu. Vypovídá to také o necitlivém přístupu, nebo dokonce neomalenosti a špatné teoretické připravenosti příslušníků policie. Policisté měli jednat mimo bohoslužebné prostory. Prosíme vedení policie o nápravu v této věci a omluvu účastníkům muslimských modliteb.

Protestní modlitba muslimů na Letné

V Česku žije podle údajů z posledního sčítání lidu asi tři a půl tisíce muslimů. Odborníci odhadují, že skutečné číslo je asi deset až dvacet tisíc. Jde o věřící původem z osmi desítek světa, kteří vycházejí z různých kultur a tradic. Rozmanitost muslimů žijících v Česku je v evropském kontextu unikátní.

Podrobněji jsme o policejním zásahu informovali zde.

Video pořízené jedním z věřících si můžete pustit zde.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio