Důvod k naději. Duchovní cesta Jane Goodallové životem

6. srpen 2022

Víra, láska a velká naděje překoná všechna myslitelná příkoří – únavy, strachu, zmaru, nenávisti, neúcty, nepřátelství i nevyhnutelné smrti.

Jako dítě jsem rád čítal o přírodě, a tak v mé knihovničce nemohla chybět kniha anglické bioložky Jane Goodallové o jejím výzkumu šimpanzů v pralese Národního parku Gombe v africké Tanzanii. Zdála se mi zanícenou a citlivou pozorovatelkou života v divočině, a proto jsem byl velmi zvědav na její autobiografii Důvod k naději, kterou v letošním roce v českém překladu vydalo brněnské nakladatelství KAZDA. A zažil jsem překvapení…

Katedrála v pralese 

Důvod k naději

Není to jen obyčejný popis jednoho života, spíše niterný záznam duchovního zrání válečného dítěte, které touží po dobru, klidu a míru, hledá jej u Boha, v psaní veršů i v divoké přírodě střední Afriky, kde jej také (bohužel jen zdánlivě) nachází – u šimpanzů na březích jezera Tanganika. Prales jí přináší obdobné mystické zážitky jako návštěva pařížské katedrály Notre Dame. Vše se ale pokazí, když zjistí, že i šimpanzi dovedou být nelítostní, zabíjet a „válčit“ zdánlivě bez příčiny, a dokonce požírat mláďata svých druhů.

Do toho zasáhne revoluce v nedalekém Kongu a Jane Goodallová prožije kruté setkání se zlem, a nakonec i se smrtí, kterou tak rádi vytěsňujeme ze své mysli; zvlášť pokud se týká nás samotných nebo lidí, k nimž cítíme úctu a také lásku. Celá kniha je tak vlastně svědectvím o budování životní filozofie, která Jane Goodallovou dovedla k jejím postojům v ochraně přírody a životního prostředí, k aktivitám na zlepšení života zvířat, chovaných pro laboratorní účely i k boji s lidskou bezohledností a krutostí, která je s tím vším bohužel spjata.

Samice šimpanze v divoké přírodě

Jak zachránit svět 

Právě proto založila svůj Institut, který chce inspirovat lidi k individuálním akcím na pomoc zvířatům, ale také jiným lidem a obecně k záchraně světa, v němž spolu všichni žijeme. Naděje a víra je to hlavní, co se jako nit táhne nejen knižní autobiografií bioložky Jane Goodallové, ale zjevně i jejím životem; přes všechny zkoušky a tragédie, které si musela prožít. Ze stránek k nám vane dojemný dech poselství: Je nutné pomáhat přírodě, zvířatům i lidem, naslouchat jim, mluvit s nimi a budovat vztahy; když se tou vírou nakazíte, čeká nás všechny lepší svět. Kéž by to tak doopravdy bylo.

O knihu Jane Goodallové „Důvod k naději“ z produkce Nakladatelství KAZDA s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 21. srpna.

Jane Goodallová – Phillip Berman: Důvod k naději. Moje cesta životem. Brno: KAZDA, 2022. ISBN 978-80-7670-075-8.

Spustit audio

Související