Dva nejlepší čeští běžci na lyžích, Lukáš Bauer a Martin Jakš, jsou v plné přípravě na novou zimní sezonu

28. září 2015

Běžec na lyžích Lukáš Bauer absolvoval svůj první závod Světového poháru v prosinci roku 1997. A je jisté, že i po osmnácti letech dál uvidíme olympijského medailistu v bílé stopě v soubojích se světovou elitou. Závodník Dukly Liberec v létě oslavil už 38. narozeniny. Dlouho se přitom rozhodoval, zda definitivně neukončit kariéru, a ještě na startu přípravy se řada lidí ptala, jak že to vlastně bude v zimě s Lukášem Bauerem.

Rozhodl se ale pokračovat, i přesto, že se v novém ročníku nebude konat ani jedna z vrcholných akcí. „Oficiálně vrchol v podobě olympiády nebo mistrovství světa samozřejmě není, ale o to víc jde do popředí pak Tour de ski a po asi třech letech závod v Novém Městě na Moravě - patnáctka skejtem se štafetou. To jsou takové dva vrcholy na stejné úrovni v závodech světových pohárů. A mým dalším cíle je pozvednout tým PIONEER Investments – CRAFT, který jsem loni založil.“

Vysvětluje nejslavnější český běžec na lyžích, kterého už ale v posledních letech dokáže porážet reprezentační kolega Martin Jakš. Ten se pro změnu rozhodl pro razantní změnu v tréninku - oddělil se od českého výběru, a kompletní přípravu absolvuje s polským týmem. A svoji novou tréninkovou skupinu si pochvaluje.

„Jsou to taky dobrý parťáci do toho trénování. Jsou to dobrý kluci a dá se s nimi vyjít.“ Usmívá se Martin Jakš. S touhle změnou ale logicky přichází také ještě více cestování, doma se devětadvacetiletý závodník skutečně příliš neohřeje, a odloučení od rodiny bývá ještě delší dřív.

autor: David Nyč
Spustit audio