Dvě třetiny Čechů by šly bránit vlast se zbraní v ruce

9. červen 2016

Vyplývá to alespoň z průběžných výsledků ankety Českého rozhlasu na webu HRDiNA.CZ. Názory se různí i mezi osobnostmi, kterých se ptal Český rozhlas. Astronom Jiří Grygar by bojovat šel, naopak moderátor Dalibor Gondík by s tím měl jako pacifista problém.

Mezinárodní situace je poslední dobou velmi napjatá. Platí to i o Evropě. Jak by se Češi zachovali, kdyby došlo na válku i u nás? Vzali by do ruky zbraň a šli bránit Českou republiku? Celkem 69 % z těch, kdo vyplnili rozhlasovou anketu na webu Hrdina.cz, by bojovat šlo. Naopak 31 % Čechů by kvůli vlasti svůj život neriskovalo.

Astronom Jiří Grygar už byl takovému dilematu blízko v srpnu 1968:

„Když začala invaze vojsk Varšavské smlouvy, byl jsem důstojník v záloze. Moje první reakce: našel jsem si svoji vojenskou knížku, zjistil, kde máme mobilizační sraz a chtěl jsem tam jet. Platí to stále. Je to pro mě tak důležitá věc, že bych to udělal znovu, byť nejsem v ideálním vojenském věku. Kdyby mi ten kvér dali, tak bych do toho šel,“ říká Grygar odhodlaně.

Někteří lidé, kterých se ptal na ulici reportér Jaroslav Skalický, vnímají situaci s větším odstupem. „Pokud bych měl svou vlast bránit tak ano, pokud bych měl být agresorem, tak to ne,“ říká jeden z kolemjdoucích. Jistý si není ani moderátor Dalibor Gondík: „Nevím. Já jsem v životě zbraň v ruce neměl, ani hry na vojáky jsem nikdy nehrál. Jsem pacifista. Nechtěl bych, abych se do té situace musel dostat,“ přemýšlí Dalibor Gondík.

Úplně jistá si není ani herečka Anna Geislerová: „Teď zrovna je taková doba, že bych s tím měla asi trochu problém. Teď to úplně nepřináší pocity vlastenectví. Pamatuji si ale období takového vnitřního velkého idealismu, kdy všichni věřili, že když se budeme snažit a dělat něco dobrého, tak bude všechno lepší. Myslím si, že třeba před druhou světovou válkou taková nálada byla. Pro ty lidi muselo být strašně těžké, že nemohli bojovat,“ říká Geislerová

Anketa Kdo je pro vás HRDiNA.CZ - otázka 8 (27.05.2015)

Druhá světová válka vytane na mysli i fotografu Janu Saudkovi. „Vojáci, kteří bojovali na západní i východní frontě, dávali všanc svůj život. Kdybych byl tenkrát starší a byl v jejich situaci, tak bych to nemohl neudělat. Je to moje země a miluju ji. Já už ale do války nepůjdu, jsem na to už příliš nemladý,“ soudí Jan Saudek.

autoři: jas , Dušan Radovanovič
Spustit audio