Iva Holmerová: Demence se v Česku týká každé druhé rodiny

28. prosinec 2016

Vytváříme bezbariérové prostředí pro tělesně handicapované. Pro psychicky nemocné ale bariéry zůstaly. Problém může být i jen obyčejný nákup. Přitom pomoc můžete kdykoli i vy.

„Alzheimer nebo jiná forma demence se v Česku týká každé druhé rodiny,“ říká nová předsedkyně Alzheimer Europe Iva Holmerová. Počtem nemocných je ČR v průměru Evropy.

„To, co nemocní nejvíc potřebují, je vaše pochopení a vytvoření přátelského prostředí. Pak totiž dokáží klidně i víc než 10 let žít velmi kvalitním životem.“ Právě pochopení ze strany „zdravé“ části společnosti, je ale u nás spíš podprůměrné. I když se za posledních 20 let leccos zlepšilo.

Bariéry pro psychicky nemocné?

Vytváříme bezbariérové prostředí pro tělesně handicapované. Pro psychicky nemocné ale bariéry zůstaly. Patří mezi ně třeba nesrozumitelné nápisy a rychlé provozy u pokladen supermarketů. Pomoct ale můžete i vy sami. Nabídněte v okolí člověku s demencí pomoc s nákupem, procházku nebo jednou měsíčně posezení u čaje, kávy.


Takový člověk třeba lehce zapomene svůj PIN ke kartě. Je zmatený při vybírání zboží. Neorientuje se při reklamaci nebo při sjednávání nějakých smluv. Ve větším zmatku třeba v nákupních centrech se lehce ztratí a podobně.

Jak můžete pomáhat vy sami?

Pomůžete tak hlavně pečující rodině, která si na chvíli ráda odpočine. „V Česku máme mnoho pečujících profesionálních iniciativ. Chybí nám ale občanská, sousedská aktivita. I malá pomoc může být dobrá pomoc,“ popisuje gerontoložka to, co běžně funguje například ve Velké Británii.

autoři: lup , kko , Iva Holmerová
Spustit audio