Ivan Hoffman: Proč nemít Facebook

15. červenec 2018

Politici teď potřebují Facebook dostat pod kontrolu. A s ním i nás, myslí si komentátor.

„Mám pocit, že politici teď potřebují Facebook ne zničit, ale dostat pod kontrolu. A aby s ním dostali pod kontrolu i jeho uživatele. To znamená nás,“ uvažuje Ivan Hoffman. Podle něj to ale neznamená, že by politici začali sami nějak kontrolovat sociální sítě.

„Nemusí to být politici. Politici jsou servisní elita, oni pro někoho pracují, pro sebe ne. A pro nás taky ne. Ale celá historie lidstva je pokusem o ovládnutí, o manipulaci toho velkého množství lidí a uspořádání společnosti,“ vysvětluje Hoffman.


O letních prázninách vám kromě běžného vysílání průběžně přinášíme speciální editorský výběr témat z pořadu Jak to vidí za poslední rok.

Existuje jen jediná obrana

„My se samozřejmě tomu máme bránit, ale existuje jediná obrana proti tomu, aby o nás z Facebooku někdo vyprofiloval, co jsme zač, co nám mají říct, aby my jsme udělali nějaké rozhodnutí, aby nás zmanipulovali. A to obranou je se tomu vyhnout. Nemít Facebook.“

„Nemít Facebook je jediný způsob, jak se mi dnes můžeme vyhnout tomu Velkému bratru, tomu dozoru, který nad námi je. A pokus o něj vždy byl a vždycky bude.“ Hoffman upozorňuje, že ani nedávná aféra Cambridge Analytica se zneužitím dat není žádnou novinkou.

Začalo to už před 10 lety

„To, co se stalo, začalo někdy v roce 2008, kdy Polák Michal Kosinski na katedře psychometrie v Cambridge vytvořil model, podle kterého je možné analyzovat data, která každý z nás zanechává na internetu, a z nich popsat, jaký je kdo.“

„Alexander Nix potom někdy v roce 2014 jeho výzkum využil pro Cambridge Analytica, což je dceřiná společnost Laboratoře strategické komunikace, globální společnosti pro řízení volebních kampaní,“ popisuje Hoffman.

„Tato společnost s tím potom pracovala tak, že byli schopní vyhrát Donaldu Trumpovi volby. A před tím ještě taky ovlivnili v Británii brexit. Dva volební výsledky, u jejichž předpovědi se všichni zmýlili, jsou výsledkem naprosto moderní, originální technologie.“

autoři: iho , zis , rota
Spustit audio