Jan Hus ve městě prostitutek... Proč Zikmund vybral zrovna Kostnici?

6. červenec 2015

Kdyby Kostnice mohla povídat, prozradí historky o císaři Zikmundovi, zákulisí ekumenického koncilu nebo něco ze života prostitutek. O upálení Jana Husa a Jeronýma Pražského by mohla napsat román.

Koncil se v Kostnici uskutečnil během 4 let. Přesněji mezi roky 1414 a 1418. A jeho původním smyslem bylo skutečně reformovat církev.

Dva papežové, dva hříšníci

Měl totiž vyřešit velký rozkol, kdy vedle sebe existovali hned dva (a později dokonce tři) papežové. V průběhu koncilu byl Jan Hus prohlášený za kacíře a 6. července 1415 upálen. O rok později tam potkal stejný osud Jeronýma Pražského.

Proč byla německá Kostnice ale vybrána jako místo koncilu? Podle historika profesora Františka Šmahela si ji jako velké obchodní centrum prostě vybral císař Zikmund.

Někdejší turistické centrum

„Kostnice prostě zvládla velký nápor hostů.“ A když Zikmund město opouštěl, zanechal tam prý zlomená ženská srdce a obrovské dluhy.

Jan Hus do Kostnice připlul ze strany koncilního domu, který byl tehdy velkým domem obchodním. Setkávali se tam nejzámožnější kupci. Kostnice tehdy měla asi 4000 obyvatel. A zvládala i větší počet lidí.

Hus bydlel v Husově ulici

„Jan Hus měl problém s ubytováním. Nakonec se zabydlel v ulici, která se dnes jmenuje Husova.“ Vede přímo ke katedrále a dodnes vypadá skoro stejně. Až na to, že dnešní Husův dům s muzejní expozicí není ten, ve kterém doopravdy bydlel. Ten sice byl ve stejné ulici, ale dnes už neexistuje.

František Šmahel a Zita Senková se ve studiu Dvojky sklánějí nad mapou Kostnice

„Když se na to přišlo, bylo to pěkné pozdvižení,“ říká František Šmahel. Dům se stal poutním místem českých vlastenců. Ta první byla už v roce 1868. Tehdy se údajně do Kostnice vydal i slavný Bedřich Smetana.

Kostnice 21. století

„Kostnice má dnes skvělou univerzitu a neobyčejnou knihovnu. Badatel tam může zkoumat 24 hodin denně a má sám přímý přístup k regálům.“

Je to jedno z mála německých měst, které nebylo za války zničeno. Bohatou historii dnes připomíná i otáčivá socha kurtizány Impérie. „Zikmund byl velmi statný muž, který měl ženy hodně rád.“

Impéria

Kdy vznikla v Kostnici univerzita? Můžeme se ještě dnes vydat po stopách českých reformátorů 15. století? Poslechněte si v iRadiu.

autoři: lup , zis
Spustit audio