Václav Malý: Papež Benedikt XVI. šel příkladem. Uměl odejít ve správný čas

21. září 2016

Před pár dny vyšla v italštině a němčině kniha emeritního papeže Benedikta XVI. s názvem Poslední rozhovory. Předposlední papež přiznává, že mu v čele Vatikánu chyběla rozhodnost. Jak zpětně hodnotit jeho pontifikát? Jaké jsou slabiny katolické církve? Jak se svatá Anežka vrátila domů?

„Klobouk dolů před Benediktem. Než byl zvolen papežem, byl to docela přísný muž. Jakmile se ale stal papežem, žasl jsem, že to je člověk mírný a plachý, který se bojí davů,“ říká světící biskup pražský Václav Malý. Pro papeže s občanským jménem Joseph Ratzinger nebylo jednoduché přijít po Janu Pavlu II.

„To byla charismatická osobnost, která si v dobrém smyslu pohrávala s davy i médii. Člověk, který se dovedl pohybovat na světové scéně.“ Každopádně Benediktův osmiletý pontifikát ale podle Malého přinesl své plody. Myslí třeba jeho tři díla o učení a životě Ježíše. „Je to teologie, která je zároveň přístupná i méně znalým,“ připomíná Malý.

Skromnost, sebereflexe i pokora

„Benedikt byl člověk přemýšlející. A svoji reflexi si vnesl i do služby papežské. Vystupoval velmi skromně.“ Nejpatrnější je to právě na jeho prohlášení, že nedostál své službě. „To je něco úžasného. Stejně jako měl odvahu odstoupit. To je čin, který se zapíše o dějin. Uvolnil tím pouta i pro své nástupce.“

„Ukázal, že je také pouze člověk, kterému docházejí síly. Uznal, že na svou službu už nestačí. To bychom si měli zapamatovat.“ Světící biskup pražský také chválí emeritního papeže za myšlenku církve jako tvůrčí menšiny. „Žádná pompa, nehonit se po kvantitě, ale po kvalitě. Být tvůrčí a kulturotvorní.“

Rozum i víra k sobě patří

Benedikt XVI. se celý život zabíral otázkou rozumu a víry. Podle pražského biskupa je důležité připomínat, že víra nejde proti rozumu. „Dnes lidé hledají duchovní zakotvení, ale spíše dají na pocitovost. Rozum jde trochu stranou,“ říká.

autoři: Václav Malý , zis , jra
Spustit audio