Vakcinolog: Když jsme seniory neočkovali proti chřipce, bylo v domovech plno volných míst po zemřelých

20. září 2016

Před začátkem letošní olympiády v Riu se všude skloňovalo hrozící nebezpečí z nového viru Zika. Nejeden sportovec se tak raději rozhodl zůstat doma. Podle lékaře se ale bál zbytečně.

Čeká nás letos epidemie chřipky? „Podle předpovědí Světové zdravotnické organizace by předpokládané spektrum virů nemělo být nějak dramaticky odlišné od let předchozích. Nějakou velkou epidemii opravdu nečekám,“ uklidňuje vakcinolog Jiří Beran z Centra tropické a cestovní medicíny v Praze.

Pozor 65+

„Pokud jste chřipku v minulých letech prostonali, velmi pravděpodobně letos neonemocníte. To se ale netýká chronicky nemocných a lidí starších 65 let.“ Beran totiž dělal výzkum v domovech důchodců u několika tisíců seniorů.

„Když jsme seniory v domovech neočkovali, bylo na jaře plno volných míst po zemřelých. Dnes si na postel v domově důchodců počkáte i sedm let,“ říká. „Po očkování proti chřipce jsme eliminovali ze 75 % následné hospitalizace seniorů a z 95 % úmrtí. Od té doby je taky jejich očkování povinné.“

Mediální kampaň kolem Ziky byla přehnaná

Jak vnímá paniku z epidemie viru Zika? „Mediální kampaň kolem toho byla až přehnaná.“ Chválí ale preventivní opatření Brazilců, kteří se snažili komáry vyhubit. Úplně nejvíc ale pomohlo nedeštivé a slunečné počasí, které komáři nemají moc rádi.

komár

Nikdy nejsou nakaženi úplně všichni přenašeči (komáři). Taky nedoletí dál než pár stovek metrů. Pokud v olympijské vesnici nebyl nikdo nemocný, je pravděpodobnost nákazy prakticky nulová. Za panikou prý stála konečně správná diagnostika.

Zika místo dengue

„V tropech totiž horečnaté onemocnění s bolestmi svalů obvykle označují jako horečku dengue, a to bez laboratorního potvrzení. Když se o Zice začalo víc mluvit, udělaly se testy a řada nemocných se z kolonky dengue přesunula do kolonky Zika.“

autoři: lup , Jan Rosák
Spustit audio