Stručný slovník pojmů k rozhovoru s panem Milanem Calábkem

17. březen 2015

Martina Kociánová si do pořadu o léčbě jídlem pozvala Milana Calábka. Tady je pro vaši lepší orientaci slovník pojmů

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde: Parkinson, Alzheimer, rakovina, cukrovka. Milan Calábek radí, jak tyto nemoci léčit přírodními látkami

NEUROTRASMITÉRY
Vzruchy se šíří buňkami prostřednictvím elektrických signálů, zatímco mezi nervovými zakončeními buněk chemickými signály přes synaptickou štěrbinu, které zprostředkovávají látkově neurotrans -mitéry. Jejich účinkem vznikají excitační nebo inhibiční potenciály (dochází k podráždění nebo útlumu).

GABA (kyselina gama - aminomáselná)
Patří spolu s glutamátem mezi nejčastěji se vyskytující neurotransmitéry v centrálním nervovém systému savců. Na rozdíl od glutamátu, který je hlavním excitačním neurotransmitérem, působí (od dospělosti) jako hlavní inhibiční neurotransmitér. Příliš mnoho excitace je pro mozek neurotoxické a podle některých autorů převaha exitačních aminokyselin se podílí na vzniku migrén, astmatu, epilepsie, Amyolaterální a Roztroušené sklerózy, Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby, demence a pod. Při ketogenní dietě dochází k přeměně glutamátu na GABU místo na excitační aspartát.

MITOCHONDRIE
Představují jakési elektrárny našich buněk, ve kterých buněčným dýchaním (oxidací) vzniká "životní energie". Kromě energetického metabolismu určují, které geny budou zapnuty nebo vypnuty, řídí rychlost stárnutí a rozhodují o dělení i zániku buněk (zejména patogenních). Mají svoji vlastní DNA, která upomíná na jejich bakteriální původ. Dědíme je pouze od matky.

KETOGENNÍ DIETA
V současné době získáváme většinu energie spalováním glukózy, což ale vede ke vzniku volných radikálů jako zplodin její oxidace. Volné radikály urychlují naše stárnutí, poškozují zdraví a snižují kognitivní schopnosti.

Ketogenní dieta představuje mnohem účinnější a čistší získávání energie bez vzniku volných radikálů jejímž zdrojem jsou zdravé tuky. Organismus při ní využívá zejména "superpalivo", kterým je kyselina beta- hydroxymáselná zvyšující počet mitochondrií a součastně i nervových buněk zejména v mozku. Zatímco dieta založená na glukóze umožňuje díky inzulínu ukládání tukových zásob, ketogenní dieta vede ke hubnutí.

Na ketogenní dietu, která je nám jako živočišnému druhu vlastní, můžeme přejít po 3 denním půstu, kdy organismus po využití glykogenu z jater a svalů začne spalovat ketolátky vytvářené v játrech (nutriční ketóza) a dojde tak "metabolickému posunu", který udržíme zvýšeným příjmem tuků a omezením uhlovodanů. Pokud je půst pro nás příliš náročný, můžeme přejít rovnou na stravu s velkým omezením uhlovodanů (okolo 40 gramů denně, později 60 gramů) a příjmem tuků štěpících se na mastné kyseliny se středními, krátkými anebo velmi dlouhými řetězci, které k dopravě do buněk nepotřebují inzulin. Mezi ně patří především kokosový olej, máslo, sádlo, rybí tuk, avokádo, palmojádrový olej, tuky nacházející se v mandlích a oříšcích (zejména makadamových), vejcích běhajících slepic apod. Zároveň bychom se měli vyhnout tukům, které se štěpí na mastné kyseliny s dlouhými řetězci jako je řepkový, slunečnicový, kukuřičný, olivový olej a další neboť k dopravě do buněk potřebují inzulín. Jakmile hladina ketolátek při nedostatku glukózy vystoupí na určitou hladinu, začne je organismus užívat jako zdroj energie.

Mitochondrie rakovinových buněk, které získávají energii glykolýzou z velkého množství glukózy, nejsou schopné spalovat tuky.

Ketogenní dieta není vhodná jen v případě diabetu 1.

SUPER LÁTKY
Epigalokatechin galát, kam patří sušený nebo uvařený zázvor či výtažek ze zeleného čaje. resveratrol (z červeného vína nebo křídlatky), pycnogenol (který se nachází v kůře středomořské borovice).

VHODNÉ TUKY
Kokosový olej, ghí, EPA, DHA, máslo pasoucích se krav, ovcí a koz.

NEVHODNÉ TUKY (tvoří dlouhý řetězec)
Slunečnicový, kukuřičný, sezamový, řepkový, sojový olej.

Záznamy pořadu najdete v iRadiu.

Spustit audio