Poklady Národního divadla: Z nepohodlných hereček hvězdy. Osudové představení Dany Medřické a Vlasty Fabiánové

13. únor 2017

Hrálo se i v době, kdy jednu z nich z divadla vyhodili. A skončilo až smrtí druhé.

Kočičí hra. Stále vyprodaná tragikomedie Maďara Istvána Örkenye měla premiéru 7. února 1974 v tehdejším pražském Tylově, dnes Stavovském divadle. Podle archivářky Národního divadla Marie Hradecké to bylo osudové představení dvou hereček: Dany Medřické a Vlasty Fabiánové.

Dohromady mělo za osm let neuvěřitelných 403 repríz. Hrálo se i ve chvíli, kdy bylo Fabiánové v Národním divadle za nedůstojných okolností ukončeno angažmá. Inscenace byla stažena až kvůli smrti Medřické v lednu 1983.


Erži: „Naše rozhovory mají takové zvláštní kouzlo a často trvají dlouho do noci. Zdá se mi, že poslouchám svého mladého Viktora. Zase prožívám naše krásné prázdniny...“
Gizela: „Věř mi, že když člověk nemá na vybranou, je lépe být starý. Ale nejbolestivější je stáří, které si hraje na mládí.“
Erži: „Kdybych měla začít znovu, nežila bych jinak... Byl to krásný život

Macskajáték

„Když mi bylo zle, ať z jakékoliv příčiny, Kočičí hra mne vždy vyléčila, obrodila nadějí,“ vzpomínala Medřická na „svou“ Eržiku Orbánovou. Vedení divadla tehdy chtělo nepohodlnou herečku dostat do podprůměrného představení. Stal se pravý opak.

Nejúspěšnější inscenace v historii Národního divadla, v originále nazvaná Macskajáték, je o lásce nejen mezi sestrami. V hlavní roli jsou telefonáty dvou stárnoucích sester, které jsou si na míle vzdálené adresou i povahou. Jedna dává přednost jistotě, druhá má nepořádek úplně ve všem. Podívejte se ve videu na fotografie ze hry.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.