Jste obyčejným chrápačem, nebo apnoikem? „Lehčí syndromy řešíme operačně. S úspěšností až 80 %,“ říká lékař

3. květen 2017

Chrápání škodí. Narušuje spánek těch, co nechrápu, ale někdy můžou i pro samotného chrápače znamenat vážné zdravotní potíže. Třeba zástavu dechu. Jak poznat rizika? A jaké jsou možnosti léčby?

„Příčinou chrápání je ochabování svalů, které udržují průsvit hltanu. Trubice se tím zužuje, takže vzduch tudy proudí rychleji. Dochází k rozkmitání jejích stěn, a tak vzniká ten charakteristický vzduch,“ říká odborník na spánkovou medicínu Jan Klozar. Podle něho nejde o zcela přirozenou změnu.


Víte proč funguje mlaskání?
Chrápajícího probudí z hlubokého spánku, čmíž se obnoví tonus svalů, které trubici opět trochu rozšíří.

Přispívá k ní anatomická predispozice, ale například i obezita. Tuk se totiž usazuje nejen v podkoží, ale taky v kořeni jazyka. V případě chrápání dětí jsou nejčastější příčinou zvětšené krční mandle. Chrápání ale může být projevem vážnější zdravotní komplikace.

Vážný problém

„Spánkový apnoický syndrom je situace, při které nedochází jen k zúžení hltanové trubice, ale k jejímu úplnému uzavření. V té chvíli se pacient nemůže vůbec nadechnout a vzniká tzv. apnoická pauza, která může u těžkých apnoiků trvat i desítky vteřin,“ varuje Klozar.

Podle počtu pauz rozlišujeme závažnost spánkového apnoického syndromu. Ty nejzávažnější zvyšují i riziko kardiovaskulárních chorob. Co dělat, pokud máme podezření na takový problém? Řešením je objednat se do spánkové laboratoře. Lidé totiž apnoický syndrom sami nepoznají.

Domácí spánková laboratoř

„Mnozí dramatizují i zcela nezávažné krátké pauzy v některých spánkových fázích. Například když měníte polohu. Jiní si zase nevšimnou ani dlouhých dechových pauz. Diagnózu dělá až výsledek spánkové monitorace,“ upozorňuje Kloznar. Některá pracoviště půjčují monitorovací jednotky domů.

Má to výhodu, že člověk spí v přirozeném prostředí a přístroj zaznamenává dýchání po celou noc: „Záznam se vyhodnotí a určí se, jestli je ten pacient čistým chrápačem, nebo apnoikem. Možností je pak zmiňovaná spánková ventilace, lehčí syndromy řešíme operačně.“

Maska proti chrápání

Obyčejné chrápání je kosmetickou operací. Patro se zpevní zjizvením pomocí laserové úhloplastiky. „Úspěšnost se pohybuje kolem 80 %.“ U apnoe je nejúspěšnější přetlakový ventilátor. Pokud ho člověk denodenně používá (někteří pacienti si na něj nedokáží zvyknout), má úspěšněost kolem 95–98 %. U chirurgické léčby apnoe se úspěšnost pohybuje kolem 70 %. „Existují ale i další metody,“ uzavírá Klozar.

Spustit audio