Jiří Dědeček: Inspirace ženou slábne, stejně jako libido

25. duben 2020

„Čtyřicet let jsem se snažil něco říct dospělým a mám pocit, že to bylo marné. Proto teď píšu knihy pro děti. Tam je ještě šance na nějakou výchovu,“ říká písničkář, básník, spisovatel a překladatel Jiří Dědeček.

První kytaru dostal v 15 letech, nikdy se na ni ale nenaučil pořádně hrát. Tvrdí totiž, že kytara byla vždy jen prostředek k tomu, aby mohl předat své poselství.

Tatínek pábitel

Maminka Jiřího Dědečka byla ředitelkou v mateřské škole a kromě toho, že to byla charakterní žena, která nikdy nevstoupila do KSČ, nutila svého syna do 30 let mýt si ruce.

„Tatínek byl pábitel. Cokoliv provedl, mělo nějaké následky, například si uřízl několik prstů na cirkulárce. Maminka to nesla velmi těžce,“ vzpomíná známý písničkář.

Slonéčko sedmitučné

Ve své autorské tvorbě zaznamenal Jiří Dědeček v poslední době jistou změnu: „Inspirace ženou slábne, tak jako slábne po 65. roku věku libido. Snažím se tedy psát texty spíše filozofické.“

A taky píše hravé knížky pro děti. „Kdybych totiž za celý svůj život vymyslel pouze slovní hříčku ,slonéčko sedmitučné‘, byl bych absolutně spokojený,“ podotýká Jiří Dědeček.

Jitka Novotná a Jiří Dědeček
Spustit audio

Související